Żurawina to nie tylko wyjątkowy przysmak, ale też produkt turystyczny. W Kościerzynie i Dobrogoszczy odbył się III Festiwal Żurawiny.
Uczestnicy imprezy mogli poznać wszystkie, niezwykłe właściwości tego owocu, spróbować wyjątkowych potraw, w których jest on wykorzystywany, a także przemierzyć Turystyczny Szlak Kaszubskiej Żurawiny.
- Jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu, który udało nam się uzyskać dzięki festiwalowi, a mianowicie, że zdołaliśmy wypromować ten niezwykły owoc - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. - Festiwal się już zakończył, ale zainteresowanie żurawiną trwa.
Sporo emocji wzbudził konkurs na potrawę z żurawiną. W rywalizacji na smaki wzięło udział dziesięć specjałów. Zwycięstwo przypadło Barbarze Stolc, która przygotowała roladę z kurczaka z żurawiną. Drugie miejsce zajęły: lody żurawinowe Joanny Rogińskiej i sałatka z żurawiną Ireny Hetmańskiej.
W konkursie na najlepszy trunek wygrało piwo żurawinowe, przygotowywane przez Stary Browar w Kościerzynie. Warto dodać, że specjalnie na tę uroczystość PSS Społem upiekło chleb z ziemniakami i żurawiną. Festiwal był okazją do aktywnego spędzenia wolnego czasu. Uczestnicy rodzinnego rajdu rowerowego w Rotembarku w Gospodarstwie Agroturystycznym na Kampie zostali poczęstowani ruchankami z żurawiną. Tymczasem w Dobrogoszczy na wiele atrakcji mogli liczyć zarówno starsi, jak i młodsi goście wspólnej biesiady. O dobry humor zadbały Sąsiadki Aparatki. Straż pożarna, policja, a także harcerze organizowali konkursy dla dzieci związane z bezpieczeństwem. Na zakończenie przed publicznością wystąpił Paweł Ruszkowski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?