Swój wspaniały smak zawdzięczają wyjątkowemu klimatowi, w którym dojrzewają. Rosną na kaszubskich pagórkach, w sąsiedztwie urokliwych jezior i pięknych lasów. W ciągu dnia zażywają ciepłej słonecznej kąpieli, gdy zapada zmrok - otula je chłód nocy. Dzięki tak wyjątkowym warunkom mają wyborny, słodki smak, piękny czerwony kolor i cudowny aromat. Wszystkie te walory przyczyniły się do tego, że kaszubska truskawka zdobyła miano produktu tradycyjnego i prestiżowy europejski certyfikat, a jej nazwę zarejestrowano jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Kaszubskie truskawki zaczęły dojrzewać dopiero kilkanaście dni temu. W tym roku jeszcze przed rozpoczęciem sezonu musiały zmagać się z wyjątkowo niekorzystną aurą - majowymi przymrozkami i potężną nawałnicą, przez co na wielu plantacjach owoców jest mniej niż w poprzednich latach. Na szczęście w czerwcu pogoda uległa poprawie, dzięki czemu maleny zachowały swój wyjątkowy smak.
- W tym roku kaszubskie truskawki są wyjątkowo słodkie, potwierdzają to eksperci i specjaliści zajmujący się przemysłem truskawkowym - zapewnia Zygmunt Jażdżewski, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek. - Obecna pogoda bardzo dobrze wpływa na truskawki, nie występują u nas tak obfite deszcze, więc owoce są twarde i smaczne.
Malena z Kaszub musi walczyć o względy ze swoją konkurentką z Mazowsza. Truskawki mazowieckie dojrzewają wcześniej niż te z północy kraju i szybciej trafiają na nasz rynek. Ma to wpływ na kształtowanie się cen owoców - o ile są one przyjazne dla konsumentów, o tyle niekorzystne dla producentów.
- Na południu tegoroczne ceny truskawek są niższe niż u nas - mówi Zygmunt Jażdżewski. - Jednak, choć w naszych skupach ceny są najwyższe w kraju, to i tak nie pokrywają kosztów produkcji. W skupach za koszyk skubanych truskawek płaci się 5,60 zł. Na giełdzie ceny kształtują się różnie, najczęściej ok. 5-6 zł za koszyk.
Kaszubskimi truskawkami będzie można zajadać się do woli już 28 i 29 czerwca u stóp Złotej Góry pod Kartuzami podczas Truskawkobrania. Na największym święcie na cześć maleny w Polsce pysznych owoców na pewno nie zabraknie.
Przepis na pyszny truskawkowy deser
Mus Truskawkowy Kremowe malënë - jest produktem tradycyjnym, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych
Składniki:
500 g truskawek kaszubskich,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
2/3 szklanki śmietany kremówki,
łyżeczka soku z cytryny
5-6 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w około 3 łyżkach wody. Mleko zagotowujemy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy letnie mleko i wszystko ubijamy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy (podgrzewamy), następnie dodajemy do masy jajecznej. Truskawki miksujemy, śmietanę ubijamy. Owoce i śmietanę dodajemy do przygotowywanej masy. Na końcu dodajemy pianę z białek. Gotowy mus przelewamy do naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki), by stężał. Dekorujemy.
Mus wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych 30 czerwca 2006 roku. Deser w 2005 roku otrzymał Perłę 2005 w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?