Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Te dania przygotujesz samodzielnie. Autorskie przepisy wielkanocne

RED

Wideo

Zobacz galerię (11 zdjęć)
Przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Tradycyjne przepisy na Wielkanoc 2020 są łatwe do wykonania. Warto spróbować zrobić te potrawy na świąteczny stół. Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. Zgodnie z tradycją, w niedzielny poranek wielkanocny spożywa się uroczyste śniadanie wielkanocne w gronie rodzinnym. Przygotowaliśmy dla Was tradycyjne przepisy na żurek, sałatkę, sernik i babkę wielkanocną. Zobaczcie!

Przepisy na Wielkanoc 2020

Wielkanoc to najważniejsze święto dla chrześcijan. Upamiętnia mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To także czas, gdy Polacy spotykają się przy stołach, by wspólnie celebrować ten czas. Odwiesiliśmy jeden z targów wielkanocnych, by zapytać Polaków, co najczęściej pojawia się w czasie tych świąt na ich stołach.

Najlepiej, żeby to były jajka dobrej jakości, świeże i z ekologicznego chowu. Najlepiej, żeby wędliny były wędzone w dymie z owocowych drzew. Wtedy pachną najlepiej - mówi Agnieszka Kręglicka, restauratorka.

ZOBACZ TEŻ:
Wielkanocne życzenia 2019 POBIERZ I WYŚLIJ SMS Duży zbiór życzeń na Wielkanoc

Kupcie dobre produkty, a potem... do roboty! Rodzinne gotowanie łączy!

Zobaczcie kolejne przepisy:

Przepisy na potrawy wielkanocne. Tradycyjne i sprawdzone

Schab z śliwkami i sosem orzechowym

Składniki:

  • schab środkowy - 1,5 kg
  • śliwki suszone - 80 g
  • sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • majeranek - 1 łyżka
  • margaryna miękka - 2 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • białe wino - 50 ml
  • orzechówka - 40 ml
  • orzechy włoskie pokruszone - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 1,5 szklanki

Sposób przygotowania: Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z pokruszonymi orzechami, miękką margaryną i bułką tartą, tak aby powstał dość zbity farsz. Schab umyj, wysusz, oczyść z błon i przebij wzdłuż po środku długim i cienkim nożem. W powstały otwór nakładaj ściśle farsz tak, aby dokładnie wypełnić mięso. Mięso po wierzchu natrzyj przyprawami, olejem, majerankiem, podlej połową szklanki wody i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie zlej do miseczki powstały podczas pieczenia sok. Mięso przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw na 10 minut aby lekko ostygło i zaparowało. Dzięki temu będzie bardziej soczyste. Białe wino zredukuj do połowy objętości w rondelku i wlej sok z pieczenia. Sos Knorr rozmieszaj w szklance wody i dodaj do sosu.

Sałatka jajeczna z pieczarkami

Składniki:

  • 8 jaj
  • 100 g pieczarek
  • 1 bulionetka domowa warzywna Knorr
  • 100 g sera żółtego, najlepiej typu gouda
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 15 g jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Podobnie jak jajka pokrój żółty ser. Oczyść pieczarki, następnie pokrój w paski i sparz w gorącej wodzie. Nie musisz ich obierać. Umyj i poszatkuj szczypiorek. Do bulionetki Knorr dodaj dwie łyżki gorącej wody i wymieszaj, a następnie połącz z jogurtem, majonezem oraz dopraw sos do smaku. Wszystkie wyżej wymienione składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

Żur z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki na zakwas na żur:

  • mąka żytnia,
  • gorąca woda,
  • czosnek,
  • kromka chleba razowego

Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.

Królik w rozmarynie

Składniki:

  • królik,
  • masło,
  • świeży rozmaryn,
  • śmietana 30 proc,
  • sól, pieprz,
  • do smaku białe wino

Przygotowanie: Królika kroimy na części, dzień wcześniej moczymy w mleku,
następnie podsmażamy na maśle.
Później wrzucamy pokrojoną w plasterki włoszczyznę, świeży rozmaryn i dusimy do miękkości, pod koniec duszenia
podlewamy białym winem i śmietaną.
Podajemy z kluskami śląskimi i marchewką z groszkiem.

Zobaczcie kolejne przepisy:

Polędwiczki w kolorowym pieprzu na pure z bobu i zielonego groszku - przepis Kingi Paruzel

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 opakowanie kolorowego pieprzu,
  • sól i pieprz, olej,
  • opakowanie bobu mrożonego,
  • 10 łyżek zielonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • gałka muszkatołowa, koperek,
  • 2 liście pora

Przygotowanie: Mięso wyczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. W moździerzu rozetrzyj całe opakowanie pieprzu. Polędwiczki pokrój na kawałki o wysokości ok 3-4 cm, posól. W rondlu zagotuj wodę, w której sparzysz pokrojone na 1 cm paski liście pora. Kawałki mięsa zawijaj w por mocno wiążąc końce.

Następnie skrop mięso olejem i natrzyj kolorowym, utartym w moździerzu pieprzem. Smaż na mocno rozgrzanej patelni aż zezłocą się z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok 15 min. Po tym czasie wyjmij je i odstaw na 10 min przykryte folią aluminiową, aby mięso odpoczęło.

Bób ugotuj w osolonej wodzie ok 20 min. Obierz ze skórek, dodaj do niego groszek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dużą łyżkę masła. Wszystko zblenduj niezbyt dokładnie tak, aby było widać gdzieniegdzie groszek.

POTRAWY WIELKANOCNE: Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2019

Sernik wielkanocny

Składniki:

  • 35 dag serka homogenizowanego,
  • 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 20 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 20 dag mąki
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • cukier puder

Przygotowanie: 25 dag serka utrzeć z twarogiem i 10 dag cukru. Mieszając, dodać jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połączyć z pozostałą mąką. Mieszając, dodać cukier i 3–4 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować, wylepić nim tortownicę, ponakłuwać widelcem, piec 10–15 min w temp. 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch, piec ok. 50 min. Wyjąć i pozostawić w formie aż ostygnie. Oprószyć cukrem pudrem.

WIDEO: Przepisy wielkanocne Magdy Gessler

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Sałatka jajeczka z pieczarkami - bardzo fajny przepis, polecam gorąco. A co do żurku to nie widzę sensu gotować zupy, jak można dobry kupić w sklepie. Ja już od lat kupuję żurek Krakusa, dorzucam jajka i białej kiełbasy i voila, gotowe ;) Polecam ułatwiać sobie życie.

d
daria

  na wielkanocnym stole jest u mnie ta taka sałatka, bez jajka: paczka makaronu tortellini może być lubella z mięskiem, ogórek świeży, szynka konserwowa jogurt naturalny szczypiorek rzodkiewka.

 

H
Hyjdla z Ficnerki

Jak poloki pozjodajom wszystkie kroliki, to niy bydzie komu roznosic gyszynkow. Bo zajonce jusz downo powytruwane, abo zezarte!

P
Polka

mięso 1 kg w całości do garnka. Wlać 2 litry wody , dodać 1 duża łyżka soli , 2 łyżki ostrej musztardy , 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru po 1 łyżeczce majeranek,tymianek , czosnek, papryka słodka wędzona , oregano, , cary lub kurkuma , imbir ,pieprz , ziele, i 6 liści laurowych . Całość zagotować - od zagotowania 5 minut na małym ogniu. Wystawić do chłodnego na minimum 8-10 godzin. Znów zagotować i znów od momentu zagotowania 5 minut na małym gazie. Wystawić do całkowitego wystudzenia , dopiero wyjąć z zalewy. Jest pyszne , soczyste. SMACZNEGO

H
Hyjdla ze Ficnerki

Take rozmajite wydziwiane joduo na Zajonczka? Jak to zrobic, jak w niydziela sklepy pozawjyrane? Byda musiala zrobic te joduo podug sloncki tradycji - tak ja za czasow, jak skleby w niydziela bouy pozawjyrane a w sklepach cza bouo dowac kartki. To sie w tyn czas stou uginou!

c
czytelnik z cetrum katowic

zupa barszcz biały z jajkiem i białą kełbasą jajko na twardo szynka mazurek zajączek z czekolady i jajka z czekolady żurek śląski a na obiad rosół z kury z makaronem kluski sląskie modro kapusta rolada sos kompot a na deser tort czekoladowy z bitą śmietaną kremem czekoladowym i adwokatem

Dodaj ogłoszenie