Wina wybieramy słodkie bądź wytrawne, czerwone, różowe czy białe - delektujemy się nimi podczas uroczystych spotkań, wyjść z przyjaciółkami czy podczas romantycznej kolacji. Umiecie rozpoznać różne odmiany szczepów?
Jakie są najpopularniejsze odmiany wina?
Chardonnay - białe, z nutami cytrusowymi, maślanymi, idealnie pasuje do mięs i serów.
Sauvignon blanc - białe, rześkie, owocowe, kwaśne i uniwersalne w kuchni - pasuje do wielu potraw.
Riesling - białe, kwaśne, orzeźwiające z niedużą zawartością alkoholu, pasują do deserów.
Cabernet sauvignon - czerwone, o zapachu czarnych porzeczek, najlepiej łączyć go z ciężkimi potrawami: mięsami grillowanymi bądź pieczonymi. Jest zbyt intensywny do serów czy słodkości.
Merlot - czerwone, o delikatnym, słodkim posmaku, pasuje do pizzy i białego mięsa.
Pinot noir - czerwone, wymagające, najlepiej łączyć je z serem czy dziczyzną i rybami.
Wino różowe
Nie powstaje z połączenia białych i czerwonych winogron, lecz wyłącznie z tych drugich. Często występuje w postaci musującej, rześkiej. Interesujące jest to, że posiada jednocześnie lekkość białego wina i aromat czerwonego.
Jakie wino jest najlepsze?
Polacy najczęściej sięgają po wina półwytrawne, kosztujące od 20-30 zł. Jak wybierać dobre wino? To zawierające większą ilość alkoholu, jest produkowane z lepszej jakości winogron. To z mniejszą, z gorszej.
Od paru lat Polacy często sięgają po butelkę wina w dyskontach. Te z kolei mają na tyle szeroki asortyment, że do 30 zł możemy spróbować naprawdę dobrego trunku.

Jubileusz Warsztatu Terapii Zajęciowej w Rypinie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?