To musisz wiedzieć o mleku. Oto najważniejsze fakty i mity dotyczące nabiału

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Czy białko mleka powoduje raka? Co z nabiałem w diecie ciężarnej kobiety? Czy osoby z nietolerancją laktozy mogą zapomnieć o białej kawie? Nabiał jest istotną częścią jadłospisu statystycznego Kowalskiego, ale - wokół niego - krąży sporo mitów. Obalamy je.

Hipokrates doszedł do wniosku, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura.

Jeśli chcesz zrzucić parę kilo do lata, podpowiadamy: wybierz pełnotłuste mleko. To właśnie ono jest najzdrowsze, zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas linolowy, a jego tłuszcz nie tuczy. Jeśli zaś sięgniesz po mleko o zawartości 0,5 proc. tłuszczu, nie będzie ono miało prawie żadnych wartości odżywczych, co jest tak istotne przy mądrym i świadomym odchudzaniu.

Czy mleko jest dobre dla kobiety oczekującej dziecka, karmiącej mamy lub malucha? Oczywiście. Eksperci podkreślają, że zawierają łatwo przyswajalne wapń i fosfor. Są źródłem białka, dobrych tłuszczy i kwasów CLA. Obecność mleka i jego przetworów w codziennej diecie jest istotna dla odporności.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie minimum dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym. W przypadku dzieci i młodzieży, mowa o trzech - czterech porcjach.

Trzeba dodać, mleko jest jednym z najczęstszych alergenów. Nietolerancja dotyczy m.in. laktozy czyli cukru występującego w mleku. Zazwyczaj jej objawy pojawiają się po kilku, bywa że nawet kilkunastu godzinach od spożycia.

Nietolerancja laktozy objawy

  • wzdęcia
  • ból brzucha, kolki
  • biegunka
  • mdłości oraz wymioty (nie u wszystkich)

Na sklepowych półkach można znaleźć mleko bez laktozy, ale również sery, jogurty czy nawet masło. Słychać lekarskie głosy, iż są one alternatywą w przypadkach rzeczywistej nietolerancji laktozy. O ile konsument nie ma z nią problemu, takie produkty mogą "rozleniwić" układ enzymatyczny.

Materiał oryginalny: To musisz wiedzieć o mleku. Oto najważniejsze fakty i mity dotyczące nabiału - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie