Teraz łatwiej sprzedać produkty z własnego gospodarstwa [ROZMOWA]

Redakcja
Teraz łatwiej sprzedać produkty z własnego gospodarstwa [ROZMOWA]Aleksander Mach, dyrektor PODR w Gdańsku
Teraz łatwiej sprzedać produkty z własnego gospodarstwa [ROZMOWA]Aleksander Mach, dyrektor PODR w Gdańsku archiwum
Udostępnij:
Z Aleksandrem Machem, dyrektorem Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku rozmawia Edyta Okoniewska.Od niedawna rolnicy w prostszy sposób mogą sprzedawać swoje wyroby, wyprodukowane w gospodarstwie. Na czym polega ułatwienie?

Zgodnie ze zmianami przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, przychody ze sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych, pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów, uważa się za przychody pochodzące z innych źródeł. Rolnicy osiągający przychody ze sprzedaży przetworzonych produktów rolnych będą mieli możliwość wyboru uproszczonej, zryczałtowanej formy opodatkowania, tj. 2 proc. ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, składając pisemne oświadczenie naczelnikowi urzędu skarbowego. Ta działalność nie będzie podlegała rejestracji w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Działalność nie będzie uznawana za działalność gospodarczą, a to, co ważne, w rozumieniu przepisów o podatkach i opłatach lokalnych, skutkować będzie niższym podatkiem od nieruchomości.Sprzedaż bezpośrednia może być prowadzona na obszarze:województwa, w którym odbywa się produkcja tych produktów, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw. Jak również województw innych, jeżeli jest prowadzona podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji tych produktów.

Czym można handlować na zmienionych zasadach?
Rolnik może sprzedawać przetworzone, w sposób inny niż przemysłowy, produkty rolne pochodzące z własnej uprawy lub hodowli np. pieczywo, wędliny, soki, dżemy, mąkę.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na Facebooku!

Co trzeba zrobić, aby móc sprzedawać bezpośrednio chleb, miody itp.?
Należy spełnić kilka wymagań. Po pierwsze - być rolnikiem. Po drugie - zgłosić działalność do rejestracji i uzyskać zatwierdzenie pomieszczenia do przetwarzania przez terenowo właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (w przypadku produktów pochodzenia niezwierzęcego. W przypadku sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego decyzję wydaje powiatowy lekarz weterynarii). Trzeci warunek to produkować, przetwarzać i sprzedawać produkty z własnych surowców. Sprzedawać produkty można wyłącznie konsumentowi końcowemu w miejscach, w których zostały one wytworzone lub na targowiskach oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny, bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego. Co ważne, trzeba samodzielnie przetwarzać produkty przeznaczone do sprzedaży (nie można zatrudniać osób na umowę o pracę, umowę zlecenia, umowę o dzieło itp.).Kolejny warunek to prowadzenie odrębnie za każdy rok podatkowy ewidencji sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych. Dzienne przychody należy ewidencjonować w dniu sprzedaży. Ewidencję sprzedaży należy posiadać w miejscu sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych.

W jaki sposób można sprawdzić wiarygodność sprzedawcy?
Podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią powinny w miejscu sprzedaży, np. na targowisku, dysponować kopią decyzji wydanej przez właściwego powiatowego lekarza weterynarii, w której nadano im weterynaryjny numer identyfikacyjny, w tym celu, aby w razie kontroli organów inspekcji weterynaryjnej przedstawić dowód, że uzyskali zgodę na prowadzenie takiej działalności. Dokumentacja powinna zawierać ilość sprzedawanych surowców z dokładnością co do dnia, tygodnia, miesiąca. O-kreślenie tego wymogu ma umożliwić właściwe przeprowadzanie kontroli podmiotów przez organy inspekcji weterynaryjnej, w związku z limitami maksymalnej wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.

Jakie zagrożenia wiążą się z nowymi możliwościami?
Podstawowym priorytetem i oczekiwaniem konsumentów jest bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Zgodnie ze strategią UE w tym zakresie, to nie tylko troska o zdrowie i życie konsumenta, ale też dbałość o dobrostan roślin i zwierząt, ochronę środowiska oraz bezpieczeństwo konsumentów. Zgodnie z krajową ustawą bezpieczeństwo żywności definiowane jest jako: „ogół warunków, które muszą być spełniane oraz działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka”. Żywność pożądanej jakości, to żywność, która: jest bezpieczna dla konsumenta, ma właściwe cechy sensoryczne, charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, jest praktycznie opakowana, ma cenę adekwatną do kosztów produkcji. Produkty przygotowane do sprzedaży w trakcie imprez promocyjnych muszą być bezpieczne dla zdrowia i życia konsumentów, dlatego osoby sprzedające żywność np. na dożynkach powinny stosować zasady dobrej praktyki higienicznej, które są podstawą spełniania wymagań higienicznych.

Czy sanepid także jest bardziej przychylny sprzedaży bezpośredniej, czy rolnicy muszą spełniać wymogi, które dotyczą przedsiębiorców?
Każdy podmiot produkujący żywność i wprowadzający do obrotu środki spożywcze zobowiązany jest do spełnienia wszystkich wymagań koniecznych do zapewnienia ich właściwej jakości zdrowotnej, w tym właściwego stanu sanitarno-technicznego pomieszczeń zakładu i ich wyposażenia oraz stanu zdrowia osób biorących udział w obrocie.
Wymogi dla pomieszczeń, w których prowadzone jest przetwórstwo produktów rolnych, są uproszczone. Jednak w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności rolnik rozpoczynający przetwórstwo w kuchni domowej zobowiązany jest do rejestracji i uzyskania zatwierdzenia pomieszczenia w drodze decyzji wydawanej przez terenowo właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zatwierdzenie dokonywane jest na podstawie kontroli przez pracownika terenowo właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Zagospodarowanie kuchni domowej, w której będzie produkowana żywność z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu, miejsca w których żywność będzie przechowywana jak również wdrożenie zasad higieny, zostanie poddane kontroli przed rozpoczęciem działalności. Rolnik musi prowadzić dokumentację w zakresie dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i dobrej praktyki higienicznej (GHP). Wytyczne GMP, GHP dla produktów pochodzenia niezwierzęcego z własnych upraw z wykorzystaniem surowców roślinnych obejmują produkcję żywności z wykorzystaniem surowców roślinnych pochodzących z własnych upraw (pola, ogrodu). Dotyczą procesu produkcji i przetwarzania żywności, który odbywa się przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu (wymagania higieniczne dla tego typu działalności określone są w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych). Przepisy zawierają ogólne wymagania dotyczące tzw. „pomieszczeń używanych głównie, jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu”. Wytyczne te nie stanowią prawa, a są jedynie materiałem pomocniczym we wdrożeniu podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa żywności. Dotyczą one również osób prowadzących produkcję - przetwarzanie żywności w warunkach domowych z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu z zastrzeżeniem, że produkcja, przetwarzanie tej żywności będzie prowadzona w obrębie przestrzeni mieszkalnych.

Co się kryje pod pojęciem warunków domowych?
Pojęcie warunków domowych oznacza możliwość wytworzenia takiej ilości żywności, którą można wyprodukować z zachowaniem zasad bezpieczeństwa żywności i higieny w kuchni domowej z wykorzystaniem sprzętu i artykułów gospodarstwa domowego - dotyczy to produkcji żywności, która stanowi potencjalnie niskie ryzyko zagrożenia dla zdrowia.
Żywność o potencjalnie niskim ryzyku dotyczy produktów, w przypadku których istnieje małe ryzyko rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych i/lub produktów poddanych obróbce cieplnej. Należą do nich: makaron bezjajeczny, dżemy, marmolady, powidła, kompoty, przeciery warzywne poddane obróbce termicznej, zagęszczone syropy owocowe poddane obróbce termicznej, soki pasteryzowane, produkty marynowane o wydłużonym okresie przydatności do spożycia, z wyjątkiem przetworów z grzybów dzikorosnących, cukierki, chleb i bułki bez dodatku jaj, mleka i jego przetworów, mięsa i jego przetworów.
 

rozmawiała Edyta Okoniewska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie