Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te dania zdobywają nagrody. Spróbuj je przygotować [PRZEPISY]

Edyta Okoniewska
Karaś w śmietanie z żurawiną
Karaś w śmietanie z żurawiną
Kuchnia kaszubska jest smaczna i zdrowa. Coraz więcej osób powraca do korzeni szukając kulinarnych inspiracji. Kaszubskie Stowarzyszenia Agroturystyczna Kościerska Chata ujawnia nam kilka przepisów na swoje popisowe dania.

Karaś w śmietanie z żurawiną

Składniki: karaś, śmietana, żurawina, cebula, koper, masło

Wykonanie: karasia bardzo dobrze oczyścić, pozbawić ości. Filety posolić, otoczyć w mące i upiec na maśle.

W oddzielnym naczyniu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, po chwili dodać żurawiny i zalać niewielką ilością wody. Dusić jeszcze przez chwilę. W śmietanie rozpuścić niewielką ilość mąki i zalać nią cebulę i żurawiny. Sos gotujemy jeszcze przez chwilę, na koniec dodajemy koperek, następnie zalewamy upieczonego na maśle karasia.

Potrawka z kurczaka ( Perła w 2010 roku)

Składniki: kura domowa, włoszczyzna, pieprz, sól, 3,5 szklanki ryżu

Sos: 5 łyżek mąki, 5 szklanek rosołu, sok z cytryny, cukier, 1/4 litra śmietany, 5 żółtek, 10 dag. rodzynek, kompot z agrestu,

Wykonanie:
kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo małym ogniu dodając włoszczyznę i przyprawy. Ryż ugotować w oddzielnym garnku. Z żółtka, mąki, śmietany zrobić zawiesinę. Kurę wyjąć z rosołu do miski i dobrze przykryć, by nie wystygła. Rosół przecedzić przez gęste sitko i jeszcze gotować. Do gotującego się rosołu (na małym ogniu) wlewać powoli zawiesinę mocno mieszając, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu: wyciśniętą cytrynę, cukier, sok z kompotu agrestu, sól.

Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak.

Na końcu dodać sparzone rodzynki oraz agrest z kompotu. Resztę rosołu podajemy w bulionówce.

Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów oraz "Perłę w 2010 roku w Poznaniu

Okrasa
Składniki: surowe mięso z gęsi - najlepiej z piersi, sól, pieprz, majeranek,cząber

Sposób wykonania:mięso przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Złożyć do glinianego garnka lub szklanego naczynia.

Okrasa została wpisana na listę produktów regionalnych w 2005 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki