MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na przetwory w pełni. Takie są ulubione przetwory Polaków! Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory

MC
Składniki:- 2 kg truskawek- 600 g cukru białego lub żelującego- 3 łyżki soku z cytrynyWykonanie:Truskawki dokładnie wypłukać pod strumieniem wody. Owoce przełożyć do garnka i ustawić na średnią moc palnika. Wsypać cukier i mieszać. Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszyć ogień na minimalny (cały czas mieszając).Gotować przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu.Źródło:poprostupycha.pl
Składniki:- 2 kg truskawek- 600 g cukru białego lub żelującego- 3 łyżki soku z cytrynyWykonanie:Truskawki dokładnie wypłukać pod strumieniem wody. Owoce przełożyć do garnka i ustawić na średnią moc palnika. Wsypać cukier i mieszać. Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszyć ogień na minimalny (cały czas mieszając).Gotować przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu.Źródło:poprostupycha.pl pexels
Polska przetworami stoi. Taki wniosek, podobnie jak w poprzednich latach, wynika z jesiennej edycji badania Barometr Providenta. Ponad połowa badanych deklaruje, że w ich domach przetwory na zimę przygotowuje się co roku. Zaledwie w 14,4 proc. polskich domów, w ogóle nie przygotowuje się słoików, a 67,5 proc. respondentów wpisało już produkcję przetworów do tegorocznego kalendarza.

Takie są ulubione przetwory Polaków

Do ulubionych przetworów Polaków należą:

  • ogórki kiszone (82,7 proc.)
  • dżemy i konfitury owocowe (69,5 proc.)
  • marynowane grzybki (54,4 proc.), soki i syropy owocowe (51,8 proc.)
  • marynowane warzywa (38,5 proc.).
Składniki:- 2 kg truskawek- 600 g cukru białego lub żelującego- 3 łyżki soku z cytrynyWykonanie:Truskawki dokładnie wypłukać pod strumieniem wody. Owoce przełożyć do garnka i ustawić na średnią moc palnika. Wsypać cukier i mieszać. Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszyć ogień na minimalny (cały czas mieszając).Gotować przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu.Źródło:poprostupycha.pl

Sezon na przetwory w pełni. Takie są ulubione przetwory Pola...

W słodkich dżemach i konfiturach szczególnie gustują najmłodsi (18-24 lat) – z wiekiem jednak coraz bardziej doceniamy ogórki kiszone, które królują w spiżarkach osób 25+.

Najważniejszy jest smak

Polacy to prawdziwi smakosze, jeśli chodzi o przetwory – tylko 2 proc. osób przepytanych w ramach Barometru Providenta przyznaje, że nie przepada za tymi specjałami. Niemal 8 na 10 badanych deklaruje, że najbardziej lubi przetwory zrobione w domu. Tradycyjne receptury najbardziej doceniają seniorzy – wśród nich aż 83 proc. stawia na ręcznie robione dżemy i kiszonki. Natomiast słoiki ze sklepu to domena najmłodszych – wśród przedstawicieli pokolenia Zet aż 18 proc. preferuje gotowe, kupione w sklepie produkty.

Grzybobranie w modzie

Coraz popularniejsze staje się także grzybobranie – aż 56,6 proc. z nas w tegorocznych słoikach umieści własnoręcznie zebrane grzyby. Często wykorzystujemy również produkty pochodzące z bazarów, targowisk czy sklepów. Nietrudno się domyślić, że sposób ten wybierany jest najczęściej przez mieszkańców dużych miast – takiej odpowiedzi udzieliło 70,2 proc z nich.

Narodowa specjalność

21,4 proc. respondentów deklaruje, że wykona taką ilość przetworów, która wystarczy tylko na własne potrzeby. Wśród respondentów, którzy w ogóle nie zdecydowali się na własnoręczne przygotowanie przetworów, 45 proc. jako powód tej decyzji wskazuje brak czasu, niecałe 30 proc. brak miejsca na przechowywanie, a niewiele mniej – 27,5 proc. – spodziewa się, że dostanie przetwory od innej osoby.

Przepisy na przetwory na zimę

Sprawdźcie, jak samodzielnie wykonać przetwory, którymi będziecie mogli cieszyć się całą zimę!

Składniki:- 2 kg truskawek- 600 g cukru białego lub żelującego- 3 łyżki soku z cytrynyWykonanie:Truskawki dokładnie wypłukać pod strumieniem wody. Owoce przełożyć do garnka i ustawić na średnią moc palnika. Wsypać cukier i mieszać. Gdy dojdzie do zagotowania owoców, zaczną puszczać sok, a cukier się rozpuści, wtedy zmniejszyć ogień na minimalny (cały czas mieszając).Gotować przez około 4-5 godzin (w zależności od soczystości truskawek) do momentu uzyskania gęstego dżemu.Źródło:poprostupycha.pl

Sezon na przetwory w pełni. Takie są ulubione przetwory Pola...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki