Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019

Sandra JanikowskaZaktualizowano 
Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu partię białej gorczycy marki Prymat. Wykryto w niej pałeczki Salmonella Typhimurium. Spożycie tego produktu może skutkować ciężkim zatruciem pokarmowym, szczególnie niebezpiecznym dla najmłodszych.

Salmonella Typhimurium w gorczycy

Bakterie Salmonella Typhimurium wykryto w produkcie "Gorczyca biała" 30g marki Prymat. Numer zakażonej partii to 1298133 - data minimalnej trwałości to maj 2022 roku.

Badania, w których znaleziono pałeczki Salmonelli przeprowadzono w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Bakterie wykryto w 4 z 5 badanych próbek produktu. Jak czytamy w ostrzeżeniu:

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS wycofuje gorczycę marki Prymat. Działania podjęte przez GIS i firmę Prymat

Organy Głównej Inspekcji Sanitarnej podjęły wszelkie działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji zakażonej partii produktu i wycofania jej z obrotu. Firma Prymat podała do informacji, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii tego wyroby i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dalszej dystrybucji określonej partii produktu i zwrócenie jej do magazynu firmy.

Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019
Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019 123rf

Producent wycofanej partii produktu zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy o numerze partii 1298133 i mają pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz zgłoszeniowy na oficjalnej stronie Prymat. Jak wynika z zapewnień firmy - każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat”
  • Masa netto: 30 g
  • Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój
  • Data minimalnej trwałości: 05.2022
  • Numer partii: 1298133

GIS uprasza o niespożywanie produktu o ww. numerze partii.

Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019
Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019 GIS
Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019
Salmonella w gorczycy. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące gorczycy marki Prymat, która zawiera Salmonellę Typhimurium 16.07.2019 GIS

GIS wycofuje gorczycę marki Prymat. Jak postępować w przypadku zatrucia?

Organizm z reguły sam walczy z bakteriami, ale problemy i nieprzyjemności żołądkowe mogą potrwać nawet do kilku dni. Pierwsze objawy Salmonelli mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego posiłku. Wśród charakterystycznych objawów należy wymienić: ból brzucha, głowy, wymioty i biegunka. Często pojawia się gorączka. Warto zwrócić uwagę na prawidłowe nawodnianie organizmu, w przeciwnym wypadku może wystąpić odwodnienie. Jeśli po kilku dniach objawy nadal nie ustępują - koniecznie zgłoś się do lekarza.

Ostrzeżenie GIS znajdziesz tutaj

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie