Budyń, czyli kisiel mleczny, to doskonała przekąska zarówno dla starszych, jak i młodszych. Przygotowany na bazie mleka, mąki ziemniaczanej i dodatków nie zawiera ulepszaczy i barwników. Można go osłodzić cukrem, miodem, dodać ulubione owoce lub nadać charakteru przyprawami.
Wapń - budulec kości
Mleko to główne źródło wapnia, a także składnik budyniu. Przy rozwoju dziecka spożywanie nabiału ma istotną rolę, co podkreśla Polska Izba Mleka. W ramach projektu „Dzieciaki Mleczaki” najmłodsi przygotowali prosty przepis na gęsty waniliowy deser. Do ugotowania potrzeba składników – 2 szklanek mleka, laski wanilii, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki ziemniaczanej.
To też może Cię zainteresować
- 1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier, a następnie zagotuj. Pół szklanki zimnego mleka dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W momencie gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię, a do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i mąki ziemniaczanej. Kolejno zmniejsz ogień i mieszaj do czasu zagotowania i zgęstnienia. Po ugotowaniu przelej budyń do miseczek lub pucharków – informują dzieciaki.
Warianty smakowe budyniu
Nie tylko wanilia, czyli klasyka gatunku, może się sprawdzić w budyniowym menu. Mleczny pudding można zrobić z czekoladą, na bazie kaszy, z użyciem jaj i masła lub w wersji fit z płatkami owsianymi. Jak go przyrządzić?
Źródło: "Dzieciaki Mleczaki"
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?