Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny deser na bazie mleka. Kisiel mleczny - jak go przyrządzić?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Budyń to pyszna przekąska mleczna, która rozgrzeje niejeden jesienny wieczór.
Budyń to pyszna przekąska mleczna, która rozgrzeje niejeden jesienny wieczór. pixabay.com
Większość z nas kupuje gotowy proszek, który po połączeniu z mlekiem tworzy gęsty, ciepły i sycący kisiel mleczny. To inne określenie znanego wszystkim budyniu. Po co jednak iść na łatwiznę, gdy deser można przygotować samemu przy użyciu prostych składników?

Budyń, czyli kisiel mleczny, to doskonała przekąska zarówno dla starszych, jak i młodszych. Przygotowany na bazie mleka, mąki ziemniaczanej i dodatków nie zawiera ulepszaczy i barwników. Można go osłodzić cukrem, miodem, dodać ulubione owoce lub nadać charakteru przyprawami.

Wapń - budulec kości

Mleko to główne źródło wapnia, a także składnik budyniu. Przy rozwoju dziecka spożywanie nabiału ma istotną rolę, co podkreśla Polska Izba Mleka. W ramach projektu „Dzieciaki Mleczaki” najmłodsi przygotowali prosty przepis na gęsty waniliowy deser. Do ugotowania potrzeba składników – 2 szklanek mleka, laski wanilii, 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki ziemniaczanej.

To też może Cię zainteresować

- 1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier, a następnie zagotuj. Pół szklanki zimnego mleka dokładnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. W momencie gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię, a do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i mąki ziemniaczanej. Kolejno zmniejsz ogień i mieszaj do czasu zagotowania i zgęstnienia. Po ugotowaniu przelej budyń do miseczek lub pucharków – informują dzieciaki.

Warianty smakowe budyniu

Nie tylko wanilia, czyli klasyka gatunku, może się sprawdzić w budyniowym menu. Mleczny pudding można zrobić z czekoladą, na bazie kaszy, z użyciem jaj i masła lub w wersji fit z płatkami owsianymi. Jak go przyrządzić?

Źródło: "Dzieciaki Mleczaki"

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny deser na bazie mleka. Kisiel mleczny - jak go przyrządzić? - Strefa Agro

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki