MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KOMPOT OWOCOWY...
fot. Pixabay

Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!

KOMPOT OWOCOWY

Składniki:

- 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g śliwek)
- 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

1. Owoce umyj, pokrój i usuń pestki.
2. Zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym w dużym garnku.
3. Na wrzącą wodę wrzuć wszystkie owoce. Dodaj opcjonalnie cynamon i goździki jeśli ich używasz.
4. Gotuj przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu aż owoce zmiękną.
5. Odstaw z ognia i przestudź. Gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku - można włożyć do niego kilka listków mięty.

Kompoty można wykonać z wielu owoców - agrestu, porzeczek, wiśni czy truskawek. Można je też wymieszać, dzięki czemu uzyskamy różnorodny smak.

Zobacz również

Zlot Hufca ZHP Radomsko. Odznaczenia i wyróżnienia dla najlepszych. ZDJĘCIA

Zlot Hufca ZHP Radomsko. Odznaczenia i wyróżnienia dla najlepszych. ZDJĘCIA

Sprawdzili się na Warcie. Admira Gorzów liczy medale z MP i czeka na kolejne

Sprawdzili się na Warcie. Admira Gorzów liczy medale z MP i czeka na kolejne

Polecamy

Jak wybierać buty, gdy mierzymy się z haluksami? Takie obuwie będzie najlepsze

Jak wybierać buty, gdy mierzymy się z haluksami? Takie obuwie będzie najlepsze

Szukają byłego senatora. Ma trafić do aresztu, ale... zniknął

Szukają byłego senatora. Ma trafić do aresztu, ale... zniknął

Pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku z wielkim wyróżnieniem

Pracownicy Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku z wielkim wyróżnieniem