5 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![KOMPOT OWOCOWY...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/07/31/5f312af2c4daf_o_large.jpg)
fot. Pixabay
Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
KOMPOT OWOCOWY
Składniki:
- 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g śliwek)
- 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Sposób przyrządzania:
1. Owoce umyj, pokrój i usuń pestki.
2. Zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym w dużym garnku.
3. Na wrzącą wodę wrzuć wszystkie owoce. Dodaj opcjonalnie cynamon i goździki jeśli ich używasz.
4. Gotuj przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu aż owoce zmiękną.
5. Odstaw z ognia i przestudź. Gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku - można włożyć do niego kilka listków mięty.
Kompoty można wykonać z wielu owoców - agrestu, porzeczek, wiśni czy truskawek. Można je też wymieszać, dzięki czemu uzyskamy różnorodny smak.