MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KOMPOT OWOCOWY...
fot. Pixabay

Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!

KOMPOT OWOCOWY

Składniki:

- 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g śliwek)
- 2 litry wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

1. Owoce umyj, pokrój i usuń pestki.
2. Zagotuj wodę z cukrem i cukrem wanilinowym w dużym garnku.
3. Na wrzącą wodę wrzuć wszystkie owoce. Dodaj opcjonalnie cynamon i goździki jeśli ich używasz.
4. Gotuj przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu aż owoce zmiękną.
5. Odstaw z ognia i przestudź. Gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku - można włożyć do niego kilka listków mięty.

Kompoty można wykonać z wielu owoców - agrestu, porzeczek, wiśni czy truskawek. Można je też wymieszać, dzięki czemu uzyskamy różnorodny smak.

Zobacz również

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Nowe szaty dla Notre Dame w Paryżu. Błysk światła od słynnego projektanta mody

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Dlaczego odpadliśmy z Euro? Problemy zaczęły się dużo wcześniej

Polecamy

Kara dla warsztatu w gm. Żukowo na milion złotych? Olej wylewano na ziemię

Kara dla warsztatu w gm. Żukowo na milion złotych? Olej wylewano na ziemię

Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

O TYM SIĘ MÓWI
Jak ukryć masywne uda? Poznaj praktyczne triki i zobacz przykładowe stylizacje

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju