![RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c3/72/5f312b4f4771a_o_large.jpg)
Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
RACUCHY DROŻDŻOWE Z OWOCAMI
Składniki:
- 2,5 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej (około 350 g)
- 50 g świeżych drożdży ( 1/2 kostki)
- 1,5 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jabłka
- 1 szklanka malin
- olej do smażenia
- jeżyny
- listki świeżej mięty
- gęsty jogurt naturalny
- cukier puder do posypania racuchów w ilości według uznania
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej.
2. Przygotuj zaczyn: do garnuszka wlej 1 szklankę mleka i rozpuść w nim drożdże.
3. Do dużej miski wsyp 1 szklankę mąki, dodaj 1 łyżkę cukru i wlej mleko z drożdżami. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut.
4. Jabłka obierz i pokrój w dość cienkie plasterki.
5. Teraz dodaj jajka, resztę przesianej mąki, sól i wlej pozostałe mleko. Wymieszaj.
6.Teraz dodaj pokrojone jabłka . Całość wymieszaj drewnianą łyżką.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, rozgrzej ją i nakłóż dużą łyżką porcje ciasta formując okrągłe racuchy. Połóż na nich maliny i wciśnij je w ciasto.
8. Racuchy smaż z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.