Przełomowe badania. Brak glutenu kiedy nie szkodzi, może zaszkodzić

TVN24/x-news

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Najnowsze badania przedstawione przez Columbia University Medical Center i Harvard Medical School wykazały, że brak glutenu w momencie, kiedy nam nie szkodzi, może zaszkodzić.

- To spowodowało przełom w myśleniu ludzi, którzy stosują dietę bezglutenową, nie chorując na choroby - powiedziała prof. Bożena Cukrowska z Centrum Zdrowia Dziecka. Co daje nam gluten i dlaczego powinniśmy uwzględniać go w naszej diecie? - Gluten zawarty jest w zbożach, między innymi w pieczywie gruboziarnistym, które jest źródłem błonnika i witaminy B. Sam gluten jako substancja to białko, które jest ważne przy prawidłowym wzroście - dodała specjalistka.

Materiał oryginalny: Przełomowe badania. Brak glutenu kiedy nie szkodzi, może zaszkodzić - Nowiny

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie