Produkt regionalny. Porzeczkowe konfitury [PRZEPIS]

RedakcjaZaktualizowano 
Przepis na pyszną konfiturę porzeczkową
Przepis na pyszną konfiturę porzeczkową materiały prasowe
Konfitury z czarnych porzeczek są doskonałe do deserów lub jako ozdoba na torty. A najlepsze są ze świeżym chlebem z masłem... Kto lubi konfitury z czarnych porzeczek? Może nie są zbyt dietetyczne, ale odrobina przyjemności się nam należy. Zwłaszcza w niewielkich ilościach. Przepis, który prezentujemy nie jest pracochłonny.

Potrzebujemy kilograma porzeczek oraz tyle samo cukru. Cukier zalewany szlanką wody, zagotowujemy i odstawiamy. Usuwamy szumowiny i znów gotujemy. Do gorącego syropu wkładamy umyte porzeczki. Kładziemy je pojedynczą warstwą i smażymy około 25 minut. Bez łodyżek smażymy porzeczki nieco krócej - ok. 15 - 20 minut. Potem przekładamy je do  słoików i kładziemy na noc  pod kocyk lub gruby ręcznik. Przepis poleca Ludwika Meronk z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach.

 

(opr. szal)

Zobacz też:

Produkt Regionalny. Szandar - pyszna babka ziemniaczana [PRZEPIS]

Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]

Chleb pszenno-żytni prosto od gospodyni [PRZEPIS]

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie