Produkt regionalny. Chłodnik Joli. Idealny na ciepłe dni [PRZEPIS]
Redakcja
Przepis na pyszny chłodnik poleca Jolanta Kapusta z Koła Gospodyń Wiejskich w Czerninie. Życzymy smacznego!Potrzebujemy: 2 pęczki botwinki, 2 pęczki koperku, pęczek szczypiorku, 0,5 kg ogórków gruntowych, 2 pęczki rzodkiewki, 5 jajek na twardo, 1 l maślanki, 200 ml śmietany 30 proc.
Botwinkę gotujemy w 2 l wody i doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy ogórki pokrojone w talarki i rzodkiewkę, pokrojone w kostkę jajka, po-skiekany koperek i szczypiorek. Dodajemy maślankę i śmietanę. Doprawiamy szczyptą soli i odrobiną cukru.
Przepis zaczerpneliśmy z książki „Tak smakuje Pomorze“ z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego“.