Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomorskie Smaki w Gdańsku: Marszałek województwa Mieczysław Struk ugotuje obiad

a.
W niedzielę na Długim Targu w Gdańsku odbędzie się impreza "Pomorskie Smaki", podczas której marszałek województwa, Mieczysław Struk będzie... gotował obiad.

W niedzielę, od godz. 10 do 18.30, na scenie przy Zielonej Bramie oraz w namiocie promocyjnym, będą odbywać się pokazy przyrządzania potraw według tradycyjnych receptur oraz z surowców pochodzących z Pomorza.

- O godz. 13.30 do wielkiego gotowania dołączy się Mieczysław Struk, marszałek województwa - informuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Wówczas posmakować będzie można bursztynowej zupy rybnej. Jest to wykwintna zupa według przepisu pochodzącego z Gdyni z lat 20. ubiegłego wieku. Głównym składnikiem zupy bursztynowej jest morszczyn - glon o niewątpliwych, a niedocenianych wartościach odżywczych oraz nalewka bursztynowa, która podkreśla walory smakowe zupy.

Turyści i mieszkańcy będą mieli możliwość skosztowania żywności zarejestrowanej na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego, żywności producentów Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz żywności lokalnych producentów i z gospodarstw agroturystycznych.

Imprezę "Pomorskie Smaki" poprowadzi Krzysztof Skiba, artysta estradowy, muzyk, autor tekstów, satyryk.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki