W niedzielę, od godz. 10 do 18.30, na scenie przy Zielonej Bramie oraz w namiocie promocyjnym, będą odbywać się pokazy przyrządzania potraw według tradycyjnych receptur oraz z surowców pochodzących z Pomorza.
- O godz. 13.30 do wielkiego gotowania dołączy się Mieczysław Struk, marszałek województwa - informuje Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego. - Wówczas posmakować będzie można bursztynowej zupy rybnej. Jest to wykwintna zupa według przepisu pochodzącego z Gdyni z lat 20. ubiegłego wieku. Głównym składnikiem zupy bursztynowej jest morszczyn - glon o niewątpliwych, a niedocenianych wartościach odżywczych oraz nalewka bursztynowa, która podkreśla walory smakowe zupy.
Turyści i mieszkańcy będą mieli możliwość skosztowania żywności zarejestrowanej na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego, żywności producentów Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz żywności lokalnych producentów i z gospodarstw agroturystycznych.
Imprezę "Pomorskie Smaki" poprowadzi Krzysztof Skiba, artysta estradowy, muzyk, autor tekstów, satyryk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?