Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.
„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Mariusz Kapala/archiwum Gazeta Lubuska
Udostępnij:
Młode Polki i młodzi Polacy zdecydowanie ograniczają spożycie mięsa i deklarują zmniejszenie jego jedzenia w przyszłości. Zmiany spowodowane są głównie troską o zmieniający się klimat i względy humanitarne. Edukatorka ekologiczna Jagna Niedzielska na stories na swoim profilu na Instagramie poleca publikację „Atlas mięsa”. Zobacz, co ciekawego znajdziesz w kompendium wiedzy nie tylko dla ekologów.

W skrócie

Co to jest „Atlas mięsa”?

„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to kompleksowa publikacja zbierająca aktualne dane i fakty dotyczące konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem. Stworzyła ją Fundacja imienia Heinrich Bölla w Polsce wraz z Instytutem na rzecz Ekorozwoju. Dostępna jest do pobrania za darmo na stronie instytucji. Tekst opisuje problematykę hodowli zwierząt gospodarskich i podkreśla:

  • społeczne,
  • etyczne
  • i środowiskowe konsekwencje.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia

Produkcja mięsa na świecie

Obecnie wiadomo, że produkcja i spożywanie mięsa – od pola do stołu – ma bezpośredni i pośredni wpływ na zmianę klimatu. Chów zwierząt powoduje całkowitą emisji gazów cieplarnianych na poziomie 2,0–3,6 mld ton CO2 eq/rok. Można sobie wyobrazić, że jest to od 4 do 9 razy więcej, niż wynosi całościowa emisja dwutlenku węgla w Polsce. Autorzy opisują również niekorzystny wpływ na środowisko, dobrostan zwierząt i zdrowie ludzi. Twórcy „Atlasu mięsa” z wrażliwością zaznaczają, że hodowla zwierząt tworzy problemy wynikające z dominacji wielkich koncernów.

Jagna Niedzielska jest jedną z osobowości medialnych zajmujących się ekologią. Ostatnio w relacji na Instagramie zapowiedziała, że po debacie w Senacie RP przygotuje post z najważniejszymi informacjami płynącymi z „Atlas mięsa 2022”. Promotorka zdrowego odżywiania zachęcała do zapoznania się z najważniejszymi tezami w niej zawartymi.

Zmiany w jedzeniu mięsa

Z raportu dowiadujemy się, że spożycie mięsa w krajach rozwiniętych jest mniejsze niż w krajach rozwijających się. Do krajów rozwiniętych według FAO (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations — Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wlicza się:

  • Kanadę,
  • Stany Zjednoczone,
  • kraje Europy,
  • kraje Wspólnoty Niepodległych Państw,
  • Japonię,
  • Izrael,
  • Republikę Południowej Afryki,
  • Australię
  • i Nową Zelandię.

W przypadku wołowiny i cielęciny jest to 29 300 kg na jednego mieszkańca na rok. Wieprzowina to 41 200 kg, a drobiu 48 400 kg. Najmniejszym powodzeniem cieszyła się baranina, której spożyto tylko 2700 kg. Statystykę prowadzono w latach 2017-2019 roku.

Produkcja mięsa w Polsce wzrasta, choć mniej jemy

Paradoksalnie pomimo wielu starań w zmniejszeniu zjadanej ilości mięsa, w Polsce wzrasta produkcja mięsa i coraz więcej zwierząt hoduje się na potrzeby ubojni. Powodem jest eksport ponad 50% drobiu i około 80% wołowiny. „Atlas mięsa” alarmuje o problemie przejmowania małych gospodarstw rolnych i przetwórstwa mięsnego przez wielkie koncerny z branży mięsnej. Mięso sprzedawane jest w głównej mierze do:

  • Niemiec (42% eksportu),
  • Włoch (26%),
  • Holandii (19%),
  • Francji (14%),
  • i Czech (12%).

Polityka państwowa i europejska wspiera eksport np.: poprzez dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa przy zachowaniu sezonowych nadwyżek produkcyjnych lub poprzez dawanie pieniędzy na promowanie żywności na bazie mięsa. Tutaj też mają większe szanse na zyskanie funduszy duże firmy niż mali przedsiębiorcy.

12 krótkich lekcji o mięsie i o świecie
Bartz/Stockmar/Studio27/CC by 4.0

Młodzież praktykuje wegetarianizm

Według autorów i autorek „Atlasu mięsa” aż 10% młodzi ludzie w wieku 18-24 lat deklaruje mniejsze spożycie mięsa i w przyszłości chce go dalej ograniczać. Całkowitą rezygnację z jedzenia mięsa zadeklarowało 8% badanych. W ankiecie internetowej wzięło udział 1300 osób. Oznacza to, że młode Polki i młodzi Polacy chcą przejść na wegetarianizm, a nawet weganizm. Jako powód zmian żywieniowych podają swój światopogląd. W szczególności ważne były dla nich powody klimatyczne i humanitarne.

Dla młodych ludzi liczy się dobrostan zwierząt i nie chcą, aby mięso było traktowane jako kolejny produkt przemysłowy. Wegetarianki i wegetarianie często jako powód niejedzenia mięsa podawali względy zdrowotne. Wegetarianie natomiast jako jedną z przyczyn swojego sposobu odżywiania podawali, że ich partnerki nakłoniły ich do zmiany.

Celem autorek i autorów tworzących „Atlas mięsa” jest zachęcanie konsumentów do świadomego ograniczania spożycia zwierząt. Publikacja ma też być pretekstem do rozmowy o zmianie polityki rolnej i żywnościowej w Polsce. A także uświadomienie o przekształceniu się branży mięsnej w wielkoformatowy przemysł spożywczy. Twórcy, biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, chcą polepszyć sytuację polskiego rolnictwa i stan zdrowia publicznego.

„Atlas mięsa. Fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy” to darmowa publikacja przedstawiająca w kompleksowy sposób problematykę hodowli zwierząt. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.

Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #2

Electrolux

Electrolux E4KTAT01

61,00 zł24,99 zł-59%
miejsce #3

Leifheit

Leifheit Termometr Do Pieczenia I Grillowania (3223)

132,58 zł69,00 zł-48%
miejsce #4

Excellent Houseware

Excellent Houseware Mata Do Sushi Bambus 24X24Cm

10,99 zł6,79 zł-38%
miejsce #5

EH Excellent Houseware

EH EXCELLENT HOUSEWARE DESKA DREWNIANA TACA MANGO DO SERWOWANIA ...

68,76 zł44,99 zł-35%
miejsce #7

Excellent Houseware

Zestaw do sushi 2 osoby miseczki pałeczki komplet

65,99 zł44,99 zł-32%
miejsce #8

Dijk Taca Metalowa Ażurowa Vintage 30Cm

61,25 zł49,00 zł-20%
miejsce #10

KINGHOFF

Kinghoff Minutnik Do Gotowania Jajek (Kh1015)

9,99 zł8,62 zł-14%
miejsce #11

Husla Maselniczka Hygge

76,00 zł66,54 zł-12%
miejsce #12

Kuchenprofi

Spryskiwacz Do Oliwy Kchenprofi Toscana (1005352800)

119,90 zł109,90 zł-8%
miejsce #13

Kamille

Kamille Młynek Do Kawy Ręczny Retro (Km7017)

77,88 zł71,88 zł-8%
miejsce #14

Orion

Orion Organizer na przyprawy torebki

12,90 zł11,99 zł-7%
miejsce #15

Tefal

Tefal zestaw desek do krojenia INGENIO + stojak K235S504

139,00 zł129,99 zł-6%
miejsce #16

Peugeot

Peugeot Nostalgie Młynek Do Kawy (Pg8411)

619,90 zł613,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Polacy jedzą mniej mięsa. Zaskakujący raport o produkcji mięsa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie