Pokaż swój smak Żuław. Konkurs kulinarny

red
Żuławski Park Historyczny zaprasza mieszkańców powiatu nowodworskiego do wyjątkowej, kulinarnej zabawy
Żuławski Park Historyczny zaprasza mieszkańców powiatu nowodworskiego do wyjątkowej, kulinarnej zabawy archiwum
Żuławski Park Historyczny zaprasza mieszkańców powiatu nowodworskiego do wyjątkowej, kulinarnej zabawy! Zadaniem konkursowym jest wykonanie dowolnej potrawy z żuławskich owoców oraz prezentacja jej podczas finału, który odbędzie się w sobotę, 28 listopada.

Powiat nowodworski. Od kilku miesięcy Żuławski Park Historyczny wraz z mieszkańcami regionu odkrywa tradycyjne odmiany żuławskich owoców. Antonówka Zwykła, Cesarz Wilhelm, Piękna z Herrnhut, Oliwka Żółta, Boiken... o tylko kilka odkrytych odmian jabłoni i grusz. Teraz przyszedł czas, aby odkryć smaki tych wspaniałych owoców, oraz umiejętności kulinarne żuławian!

Zadaniem konkursowym jest wykonanie potrawy (ciasto, babeczki, mięso z dodatkiem owoców) lub przetwór owocowy (marynatę, sok, dżem, konfiturę, cydr, piwo, nalewkę...) z żuławskich owoców oraz prezentacja jej podczas finałowej gali, która odbędzie się w sobotę, 28 listopada w Żuławskim Parku Historycznym. Początek wydarzenia zaplanowano na godzinę 10.00.

 

Nagrodami w konkursie będzie sprzęt sadowniczy.

- Zasady konkursu są bardzo proste - mówi Mariola Mika z Żuławskiego Parku Historycznego. - Wystarczy zebrać owoce np. jabłka, gruszki, śliwy, morele, wiśnie, czereśnie, orzechy i wykonaj z niej potrawę lub przetwór owocowy. Lista możliwości jest ogromna - tłumaczy.

 

Wydarzeniem towarzyszącym będzie zasadzenie 30 drzew owocowych tradycyjnych odmian przy siedzibach instytucji publicznych na terenie powiatu nowodworskiego.

- Konkursowi towarzyszą 2 żelazne zasady. Uczciwość uczestnika. Owoce muszą pochodzić z drzew, krzewów ze starych historycznych sadów lub ogrodów. Po drugie potrawy i przetwory muszą być przygotowana samodzielnie. Konkurs dedykowany jest mieszkańcom powiatu nowodworskiego, niezależnie od wieku i płci. Zachęcamy do przygotowywania potraw i przetworów w gronie rodzinnym - dodaje Mika.

Szczegóły:
Marek Opitz, tel. 503 005 625, e-mail: biuro@klubnowodworski.pl
Dominik Sudoł, tel. 692 342 510, e-mail: sudomik@gmail.com
www.klubnowodworski.pl

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie