Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie. Zrób pyszny farsz z kapusty i grzybów na Boże Narodzenie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i delikatne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i delikatne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Domowe pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwy przysmak. Warto robić je nie tylko na święta. Podane z podsmażoną cebulką smakują rewelacyjnie. Mam dla ciebie dokładny przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak wykonać delikatne ciasto na pierogi i idealnie doprawiony farsz z kapustą i grzybami. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis.

Spis treści

Pierogi z kapustą i grzybami to dla wielu ulubiony przysmak, przygotowywany zwykle na święta. Farsz z kiszonej kapusty, pachnący grzybami leśnymi i doprawiony kminkiem, majerankiem i zrumienioną cebulką smakuje wyśmienicie. Proponuję podać pierogi ze skwarkami lub podsmażonym boczkiem.

Jeśli nie masz lub nie lubisz grzybów leśnych, możesz dodać do kapusty pieczarki - obierz je, drobno posiekaj i podsmaż na patelni razem z cebulką, połącz z kapustą. Do ciasta na pierogi dodaję jajko, by było nieco bardziej wyraziste. Nie jest to jednak konieczne, możesz je pominąć i dodać odrobinę więcej wody.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + moczenie suszonych grzybów w wodzie (kilka godzin)
Porcja na ok. 60 pierogów.
Poziom trudności: średni

Ulepione pierogi kładź na desce wysypanej mąką pszenną, by się nie skleiły.
Ulepione pierogi kładź na desce wysypanej mąką pszenną, by się nie skleiły. Katarzyna Puczyńska

Składniki na ciasto do pierogów:
Ciasto na pierogi:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli.

Farsz – składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g suszonych grzybów,
  • 1 cebulka,
  • 0,5 łyżeczka kminku mielonego,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia farszu.

Zobacz także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

  1. Namoczone grzyby odcedź i wypłucz.
  2. Następnie ponownie zalej je wodą i gotuj przez ok. 40 min. Odcedź zachowując wodę z ich gotowania.
  3. Odciśnij kapustę kiszoną i zalej wodą z gotowania grzybów. Gotuj ok. 45 minut. Odcedź.
  4. Posiekaj drobno kapustę i grzyby.
  5. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekaną kapustę i grzyby.
  6. Dopraw farsz kminkiem mielonym, majerankiem i solą i pieprzem do smaku.
  7. Przygotuj ciasto na pierogi: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wodę, jajko, olej i sól.
  8. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut.
  9. W dużym garnku nalej wody, dodaj łyżkę soli i wstaw na mały ogień.
  10. Porcje ciasta wałkuj na grubość 2 milimetrów i wykrawaj krążki za pomocą szklanki lub foremki.
  11. Każdy krążek ciasta nadziej farszem i zlep.
  12. Gotuj pierogi przez 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe.
Pyszne i delikatne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie. Z...

Zobacz także inne przepisy na pierogi ze Strony Kuchni:

Suszarki do warzyw i owoców

kup najtaniej

Biowin

BIOWIN SE 3

179,99 zł

kup najtaniej

Niewiadów

Niewiadów 970.02 PS

27,00 zł

kup najtaniej

Esperanza

Esperanza Appetissant EKD004

92,93 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-01

119,00 zł

kup najtaniej

MPM

MPM MSG-11

247,74 zł

kup najtaniej

Optimum

OPTIMUM RK-0133

169,00 zł

kup najtaniej

Niewiadów

NIEWIADÓW 970 97001PS4

139,00 zł

kup najtaniej

Eldom

Eldom SG500 Elin

199,00 zł

kup najtaniej

Proficook

PROFICOOK DR 3773

509,11 zł

kup najtaniej

ceneo

Hagsen DR420

219,99 zł

kup najtaniej

Sencor

Sencor SFD 950SS

199,90 zł

kup najtaniej

Graef

GRAEF DA 506

850,00 zł

kup najtaniej

Milla Home

MILLA HOME FD501

199,99 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN DRIED FRUITS BIAŁA 801021

155,00 zł

kup najtaniej

ETA

ETA VITAL AIR II 2302 90000

883,37 zł

kup najtaniej

Zyle

ZYLE ZY333FD

633,00 zł

kup najtaniej

Gotie

GOTIE GSG-510

199,00 zł

kup najtaniej

Optimum

OPTIMUM RK-0134

239,00 zł

kup najtaniej

Browin

BROWIN 801025

189,00 zł

kup najtaniej

Tribest

SEDONA EXPRESS

2 353,43 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pierogi z kapustą i grzybami. Przepis na świąteczne danie. Zrób pyszny farsz z kapusty i grzybów na Boże Narodzenie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie