Amerykańska organizacja EWG propaguje zdrowy tryb życia. Każdego roku przygotowuje raport na temat produktów spożywczych dostępnych w sklepach i ich odziaływaniu na nasze zdrowie. Często skupiają się na najpopularniejszych produktach żywnościowych, w tym na tych najmniej przetworzonych, a do takich należą owoce i warzywa. Badane są pod kątem zawartości pestycydów, które są stosowane na etapie wzrostu owoców i warzyw, chronią je przed szkodnikami, a potem także są pomocne przy przechowywaniu zbiorów.
No i okazało się, że tak popularna w Polsce truskawka znalazła się na pierwszym miejscu tzw. Parszywej Dwunastki, czyli wśród najbardziej toksycznych owoców i warzyw. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
- Zawsze warto jeść owoce i warzywa, ale najlepiej wybierać te organiczne. Jeśli nie możemy kupić ekologicznych produktów, wybierajmy w supermarketach te uprawiane konwencjonalnie, które cechują się najniższą zawartością pestycydów - przyznała cytowana w różnych mediach na całym świecie Sonya Linder, analityk EWG.
Warto też pamiętać o dokładnym myciu owoców i warzyw bezpośrednio przed spożyciem.
Tak wygląda ranking najbardziej toksycznych owoców i warzyw dostępnych w sklepach i na targowiskach.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?