Jedni smażą je na smalcu i oleju, inni dodają odrobinę alkoholu. Każdy ma swój sposób, by pączki miały niezwykły smak
Co zatem zrobić, aby pączki miały wspaniały smak i rozpływały się w ustach? Wiele gospodyń domowych ma na to swoje sposoby.
- Zawsze do pączków dodaję odrobinę alkoholu, dzięki czemu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem - mówi Marlena Laskowska z Kościerzyny. - Bardzo ważna jest także odpowiednia temperatura smażenia, która wynosi ok. 170 stopni.
Zdaniem niektórych gospodyń, sekret udanych pączków tkwi także w tłuszczu, w którym są smażone.
- Zawsze używam mieszanki smalcu z olejem - mówi Anna Landowska z Kościerzyny. - Natomiast moja babcia najpierw obgotowywała pączki przez około 2 minuty, a następnie wyciągała je z wody, czekała aż dokładnie ociekną i dopiero wówczas smażyła na gorącym tłuszczu.
Tajemnicy receptury strzegą także cukiernicy.
- Od lat przygotowujemy pączki według opracowanej przez nas, tradycyjnej receptury - mówi Jerzy Pepliński, właściciel Piekarni Jurek w Kościerzynie. - Pracujemy w tym zawodzie z małżonką od pięćdziesięciu lat i uważamy, że najważniejsza jest jakość. Dlatego też nie zamierzamy nic zmieniać, bo ten smak cenią nasi klienci. Zaś nowością, na którą będą mogli liczyć w tym roku, są kulki serowe.
Choć na rynku można wybierać wśród pączków z najróżniejszym nadzieniem, jak podkreślają cukiernicy i piekarze, tradycyjne z dżemem wciąż cieszą się największą popularnością.
- Nasi klienci mogą kupić pączki z m.in. maliną, dżemem, adwokatem, czy toffi - mówi Tomasz Rolbiecki, kierownik Piekarni Kiedrowscy. - Choć muszę przyznać, że największą popularnością cieszą się tradycyjne z dżemem. - Nasza receptura oczywiście jest owiana tajemnicą. Dodam, że dobry pączek musi być pulchny, lekki i trzymać świeżość.
Tłusty czwartek to jednak nie tylko pączki, ale także chrusty, faworki czy gniazdka.
- Klienci mogą wybierać wśród różnych smaków i kształtów - mówi Łukasz Borzyszkowski z Piekarni Cukierni B&J Jarzębińscy. - W tłusty czwartek sprzedajemy około 100 tysięcy pączków, co świadczy o tym, że to właśnie one cieszą się największą popularnością.
W tłusty czwartek warto wybrać się do Piekarni Cukierni państwa Jarzębińskich, Piekarni państwa Kiedrowskich oraz Piekarni Jurek Jerzego Peplińskiego w Kościerzynie.
Pierwsi klienci, do zakupionych pączków, otrzymają prezent. Będzie to czwartkowe wydanie Dziennika Bałtyckiego z aktualnymi wydarzeniami z całego Pomorza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?