Ojca Grande przepisy na zdrowe życie. Cz. 2: zabójczy cukier, parzenie herbaty i kawy, rośliny strączkowe, cebula i czosnek
Tkanka nerwowa jest niezwykle delikatna, w 80 proc. składa się z fosforu, potrzebujemy go zatem dużo. Głównymi dostarczycielami fosforu są rośliny strączkowe - wszelkie odmiany fasoli, groch, bób, soczewica, soja, fasola szparagowa, groszek zielony. Fosfor znajduje się w rybach, serach, mleku. Wielu moich pacjentów skarżyło się jednak na nieprzyjemne wzdęcia po spożyciu nasion strączkowych, tych suchych, bo fasolę szparagową i zielony groszek trawimy bez problemów. Sensacje trawienne są spowodowane obecnością w suchych nasionach substancji gazotwórczych, które rozkładają się dopiero w jelicie grubym, z pomocą bakterii gnilnych. Można zneutralizować rozdymanie jelit, jeśli odpowiednio przygotujemy potrawę, czyli wymoczymy suche nasiona we wrzącej wodzie, w której częściowo rozpuszczą się niekorzystne cukry, a także dodamy do potrawy kminku. Kminek prócz tego, że jest kopalnią żelaza, hamuje nadgorliwość jelit i powstawanie nadmiaru gazów. Najlepiej po każdym obiedzie zaaplikować sobie jedną łyżeczkę zmielonego kminku (na 20 dag kminku 3 dag jałowca i zemleć w młynku do kawy), popić letnią wodą.