Najlepszy przepis na pączki: Sprawdzony i domowy przepis na pączki na tłusty czwartek. Prosty przepis na pączki z dżemem lub konfiturą

MAO

Wideo

Zobacz galerię (17 zdjęć)
PRZEPIS NA PĄCZKI: tłusty czwartek już wkrótce. Wypróbujcie ten najlepszy i sprawdzony przepis na pączki domowe. Nie macie ochoty na pączki z cukierni ani sklepu? No to usmażcie tradycyjne pączki w domu. To nie jest takie trudne. Wypróbujcie nasz przepis na pyszne pączki domowe. Takich pączków nie kupicie nigdzie. Zobaczycie, jak pyszne są nasze pączki. Ich aromat wypełni cały Wasz dom. I koniecznie pamiętajcie, że do pieczenia pączków najlepiej nadaje się smalec. Nasz przepis na pączki jest wypróbowany, a przy tym łatwy. To pączki, które na pewno Wam będą smakować. Pączki w Tłusty Czwartek to podstawa.

PRZEPIS NA PĄCZKI: tradycyjne pączki na tłusty czwartek. Sprawdzony przepis na pączki domowe. Najlepsze pączki jak u babci. Sprawdź przepis

Wypróbujcie nasz przepis na pączki domowe. Łatwe i tradycyjne pączki we własnym domu. Wypróbujcie przepis na pączki domowe.

Przepis na pączki: Jeśli nie macie smalcu, możecie smażyć pączki na oleju arachidowym lub oleju ryżowym. Ważne, aby był to olej, który ma wysoką temperaturę dymienia, czyli nadaje się do długiego, głębokiego smażenia. Im wyższa temperatura dymienia, tym olej jest odporniejszy i stabilniejszy podczas podgrzewania, tym samym nadaje się do smażenia pączków.

ZOBACZ TAKŻE:
Faworki na tłusty czwartek [PRZEPIS NA FAWORKI]. Jak zrobić faworki?

I jeszcze jedno: najlepsze domowe pączki wychodzą z konfiturą z róży. Jeśli takiej nie macie, wykorzystajcie swoją ulubioną marmoladę lub konfitury np. malinową lub truskawkową.

Tłusty czwartek - pączki czy kreple? [JAK SMAŻYĆ PĄCZKI?] Pączki na tłusty czwartek PRZEPIS

Przepis na pączki na tłusty czwartek - składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki pszennej tortowej (najlepiej typ 505)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej do smażenia lub smalec (litr)
  • konfitura do nadzienia
  • do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka kandyzowana z pomarańczy

Przepis na pączki - wykonanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym (!) mleku. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy na kwadrnas - do czasu aż drożdże porządnie się spienią.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Trzeba dobrze wyrobić ciasto, najlepiej ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera (haki) przez 10 - 15 minut. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy lub miksujemy ciasto do całkowitego połączenia się składników.

Wyrobione ciasto na pączki musi wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypany mąką. Wałkujemy lekko na niezbyt duży placek o grubości ok. 2 cm).

Szklanką wycinamy krążki. Czynności powtarzamy aż ciasto się skończy. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy lub blacie, przykrywamy czystą czystą ściereczką na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.

Nie przegapcie

Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

PRZEPIS NA PĄCZKI: PRZEPIS NA TŁUSTY CZWARTEK [SPRAWDZONY PRZEPIS NA DOMOWE PĄCZKI]

Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni (czytaj uwagi o smażeniu na dole strony).

Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

Paczki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

Jeśli smażyliśmy pączki bez nadzienia, po ostudzeniu można nadziewać np. rękawem cukierniczym z ostrą końcówką.

Na koniec dekorujemy pączki lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Zobaczcie koniecznie

Bądź na bieżąco i obserwuj

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na pączki: Sprawdzony i domowy przepis na pączki na tłusty czwartek. Prosty przepis na pączki z dżemem lub konfiturą - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 22

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kaścior S.N.
18 stycznia, 14:28, Gość:

Cześć panowie, mam na imie Monika 25 lat. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowane osoby zapraszam do kontaktu. Więcej moich zdjęć można zobaczyć na moim profilu : https://wyspakobiet.eu/monia25

stara k....

jakbyś miała 13 to owszem dla zdrowotności

G
Gość
18 stycznia, 12:18, Mama:

Podstawa to robić pączki krok po kroku. Na blogu https://www.ewa-gotuje.pl/paczki-2-13.html sprawdzone porady jak zrobić domwe pąckzi by smakowały jak z piekarni.

Domowe pączki NIGDY nie będą smakowały jak z piekarni. Piekarnia ZAWSZE będzie oszczędzać na czym się tylko da, tym bardziej na Tłusty Czwartek, kiedy to każdy kupi pączki nie patrząc na smak - spraktykowałem osobiście w kilku źródłach i w tej samej piekarni poza T CZ i w dniu smakują zdecydowanie różnie, czyli gorzej.

O ile źródło na NA PRAWDĘ domowe faworki po wielu próbach w końcu znaleźliśmy (Kryszeń, w tym roku po 100 zł za kg, ale na prawdę warto, tym bardziej, że są przecież lekkie), to o domowych pączkach można tylko pomarzyć, także z renomowanych, wieloletnich piekarni z tradycjami po ponad 2 złote. Jeszcze nie próbowaliśmy "Pana Pączka", ponieważ tam w okolicy kompletnie nie ma gdzie zaparkować, ale cena 5 - 6 zł za szt sugerowałaby lepszy smak.

M
Mama

Podstawa to robić pączki krok po kroku. Na blogu https://www.ewa-gotuje.pl/paczki-2-13.html sprawdzone porady jak zrobić domwe pąckzi by smakowały jak z piekarni.

I
Irenka

Ciasto ciastem, ale dobre nadzienie to podstawa. Najgorsze, co można zrobić to dać tani dżem. Lepiej zapłacić złotówkę więcej za ten dobrej jakości np z łowicza

G
Gość

Na domowe kreple 600 g mąki najlepiej luksusowej z dużą ilością glutenu

10 żółtek

100-150 g sklarowanego masła

Szklanka mleka 200 ml

100 g cukru pudru

5-8 dag drożdży

Aromat najbardziej mi pasuje rumowy lub arakowy

40 ml spirytusu lub rumu

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i czekamy aż ruszą

Żółtka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę

Masło 1 kostkę klarujemy

Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy utarte żółtka i spienione w mleku drożdże oraz spirytus

Wszystko szybko łączymy i zaczynamy wyrabiać stopniowo dodając masło

Na koniec wyrabiania ciasto powinno odchodzić od ręki

Uwaga ciasto na kreple jest dość rzadkie ale nie należy podsypywać mąką bo będą zbyt zbite

Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce i powinno potroić objętość

W międzyczasie powoli podgrzewać smalec

Po potrojeniu łyżką wycinać niewielkie kulki i odłożyć na posypany stół żeby jeszcze chwilę rosły

Smażýc na rozgrzanym smalcu i osączyć na papierze

Jeszcze ciepłe nadziewać szprycą najlepiej śliwkowymi powidłami

Powinny wyjść 20-24 sztuki

Smacznego

Do miski

G
Gość

13.01.20 tłusty czwartek ?!

a
ace
18 stycznia 2018, 13:07, HAHAHA:

505-DOBRE

ja daję 650 typ tak jest najlepiej

I
Iwo

Pierwszy raz robiłam pączki i udało się :) !!! w dodatku wyszły przepyszne !!!

H
HAHAHA

SKĄD TE BZDURY

H
HAHAHA

505-DOBRE

a
agwama

Jeszcze dodam, że na początku wyrabiałam zwykłym ręcznym mikserem z końcówkami śrubkami dopiero potem łapą i dodałam rum zamiast spirytusu.

a
agwama

Ten przepis jest DOSKONAŁY! Smażę pączki co roku od daaaawna i takie nie były nigdy. Leciutkie, puszyste i pyszne. Polecam na nadzienie kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, najlepiej własnej roboty. Bomba!

M
Magda

Po prostu rewelacyjne. Domowe. Takie pamiętam z dzieciństwa. Wychodzą miękkie, puszyste. Na początku ciężko wyrobić ciasto , bo klei się do rąk niemiłosiernie, ale pod koniec wyrabiania zaczyna odchodzić od rąk. Także proszę się nie zrażać i wyrabiać porządnie :)

R
Robert

Po interwencji mojej lepszej połówki i kilku cennych uwagach ten przepis jednak zamienił się w pyszne puszyste pączusie!

R
Robert

Droga redakcjo proszę nie wstawiać niesprawdzonych wczesniej przepisów. Ten przepis to jakiś dramat nic nie wychodzi! A może daliście za mało precyzyjny opis? Zmarnowaliście mi tłusty czwartek, bo na inne przepisy nie mam już czasu i składników. Życzę miłego wieczoru...

Dodaj ogłoszenie