Pierś z gęsi umyj i osusz. Natrzyj pierś przyprawami (ilość według uznania) i czosnkiem. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Mięso przesmaż na patelni, aż będzie lekko złotawe.
Zalej je czerwonym winem i duś jeszcze przez 15 minut.
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami.
Czytaj też: Wielkie imprezy dla amatorów gęsiny na Pomorzu
Gęś faszerowana
SKŁADNIKI:
gęś
3 ząbki czosnku
3 łyżki majeranku
0,5 szklanki bulionu
30 dag cielęciny
łyżka masła
20 dag wątróbki
sucha bułka
szklanka mleka
cebula
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczoną gęś umyj. Usuń nadmiar tłuszczu (nie wyrzucaj go, przyda się do nadzienia). Gęś włóż do sporego naczynia i zalej zimną wodą. Posól i odstaw do lodówki na 3 godziny.
Czosnek posiekaj, a następnie utrzyj razem z solą i łyżką majeranku. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij gęś z wody. Osusz ją i nasmaruj przygotowanym czosnkiem z przyprawami. Odstaw ponownie na 3-4 godziny.
Suchą bułkę zamocz w mleku, następnie odciśnij. Przepuść ją przez maszynkę, podobnie jak cebulę, wątróbkę, cielęcinę i tłuszcz z gęsi. Przypraw farsz solą, pieprzem i 2 łyżkami majeranku. Dodaj żółtka, wyrób masę o jednolitej konsystencji. Ubij białka i powstałą pianę wymieszaj z nadzieniem. Po upływie wyznaczonego czasu gęś nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zaszyj ją.
Brytfannę wysmaruj masłem. Włóż do niej gęś i polej bulionem. Piecz gęś przez około 4 godziny w temperaturze 200-220 stopni, co jakiś czas polewając ją sosem powstałym przy pieczeniu.
Gęś najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną. Do mięsa tego rodzaju pasuje również np. sos grzybowy.
za www.polki.pl
Pieczone gęsie udka**z rozmarynem**
SKŁADNIKI:
2 gęsie udka
1 szklanka cydru lub białego wina
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki (ostrej + słodkiej)
2 gałązki rozmarynu (lub 1/2 łyżki suszonego)
Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć, doprawić solą (ok. 1 łyżeczka) i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotować składniki marynaty: cydr lub wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki i rozmarynu. Marynatę ostudzić i wymieszać z udkami. Zostawić na noc w lodówce (np. w woreczkach na mrożonki lub plastikowej misce).
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny. Pod koniec można dolewać cydru lub wina, gdyby zabrakło płynu w naczyniu. Jeśli skórka nie będzie na koniec zrumieniona, można dopiec udka przez kilka minut bez przykrycia w wyższej temp.
Świetnie smakuje podawane z puree ziemniaczano-dyniowym.
www.kwestiasmaku.pl
Gęś z jabłkami
SKŁADNIKI:
gęś owsiana (ok. 3 kg)
20 dag czerstwej bułki
3 cebule
5 dag masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
100 ml śmietany
6 winnych jabłek
4 ząbki czosnku
majeranek
estragon
sól
pieprz
Jarzynka:
główka czerwonej kapusty
5 małych jabłek
20 dag żurawiny
cebula
3 łyżki oleju
2 goździki
kawałek kory cynamonu
sok z cytryny
ziele angielskie
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sprawioną gęś umyj, natrzyj majerankiem i czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Chłodź całą noc.
Cebule posiekaj, zeszklij na maśle, wyjmij. Zrumień pokrojoną w kostkę bułkę. Przesyp do miski, dodaj natkę, zalej jajkami ze śmietaną. Jabłka obierz, pokrój, dodaj do grzanek z cebulą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Tuszkę napełnij farszem, zaszyj. Skórkę gęsi nakłuj w kilku miejscach. Ułóż w brytfannie, podlej wrzątkiem. Piecz 60 min (180 st.). Odwróć i piecz 2 godz., podlewając sosem.
W garnku zeszklij na oleju posiekaną cebulę, dodaj poszatkowaną kapustę. Podlej wodą, dopraw zielem i pieprzem. Przykryj, duś 30 min. Dodaj żurawinę, pokrojone jabłka, goździki, sok z cytryny i cynamon. Duś 15 min.
Gęś zostaw na 15 min w wyłączonym piecu. Podawaj z jarzynką.
Przepis z „Pani domu”
Pieczone pierogi z gęsiną
SKŁADNIKI:
Ciasto
1 kg mąki
2 łyżeczki soli
6 łyżeczek cukru
3,5 kostki masła startych na tarce posiekać z mąką
800 g naturalnego serka homogenizowanego
Farsz
Przyprawiona majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem gęś
Przygotowanie:
Gęś upiec do miękkości z jabłkiem. Obrać i porwać na drobne kawałki, przyprawić do smaku, jeśli potrzeba. Dodać suszoną żurawinę i upieczone razem z gęsią jabłko, jeśli potrzeba podlać sokiem/tłuszczem z upieczonej gęsi.
Suche składniki ciasta wymieszać, masło starte na tarce posiekać z mąką. Dodać serek homogenizowany. Wymieszać wszystko szybko na „marmurkowo” i włożyć do lodówki na godzinę.
Lepić pierogi trochę mniejsze od pięści. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Podawać jako samodzielne danie, przystawka lub jako pasztecik np. do barszczu.
www.gesina.pl
Smalec z gęsiego tłuszczu
SKŁADNIKI :
kilogram tłuszczu z gęsi (surowy tłuszcz gotowy dostępny jest w kilogramowych opakowaniach)
jabłka, najlepiej kwaśne 2 szt
rodzynki 100 g
majeranek, sól, pieprz, cynamon
Przygotowanie:
Surowy tłuszcz z gęsi najpierw przepuszczamy przez maszynkę, a następnie rozpuszczamy w garnku. Dodajemy rodzynki, obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka, doprawiamy majerankiem, cynamonem, solą i pieprzem. Gotowy płynny smalec przelewamy do kamionki i odstawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień jest gotowy.
Serwować koniecznie z chałką.
www.gesina.pl
Rosół na gęsich szyjach z siekaną gęsią wątróbką
SKŁADNIKI:
1 kg szyi gęsich
2 marchwie
2 pietruszki
liście z jednego pora
2 gałęzie selera naciowego
łodygi z jednego pęczka pietruszki
2 cebule
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól do smaku
Przygotowanie:
Szyje opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka razem z obranymi warzywami i przyprawami. Zalać zimną wodą. Zagotować. Gotować na wolnym ogniu 3 godziny, szumując w razie potrzeby. Rosół przecedzić przez sito, marchew i pietruszkę zachować i pokroić po skosie w większe kawałki. W międzyczasie w osobnym garnku, ugotować wątróbki gęsie z dodatkiem pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wątróbki zalać rosołem w osobnym garnku i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Wątróbki wyjąć, posiekać w kostkę włożyć na talerz, zalać gorącym rosołem.
www.gesina.pl
Pasztet z gęsiej wątróbki
SKŁADNIKI:
350 g gęsich wątróbek
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżka powideł śliwkowych lub 3 suszone śliwki
1/2 jabłka kwaśnego
4 łyżki brandy lub calvadosu lub białego wina
świeżo zmielony pieprz
50 g masła
na wierzch - 30 g masła lub smalcu wytopionego z pieczonej lub gotowanej kaczki lub gęsi (kaczy lub gęsi smalec), świeży tymianek lub rozmaryn
opcjonalnie: kawałeczki suszonych śliwek (2 sztuki)
Przygotowanie:
Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Odsączyć wątróbkę i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na kilka mniejszych części (każdą wątróbkę na 3 kawałki). Cebulę posiekać w kosteczkę, jabłko pokroić na kawałki. W garnku roztopić 1 łyżkę masła, włożyć cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać jabłka, przyprawę korzenną i smażyć przez około 2 minuty, dodać powidła lub pokrojone śliwki i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać brandy lub calvados lub wino i zredukować. Przesunąć składniki na bok, w wolne miejsce włożyć 1 łyżkę masła, zwiększyć ogień i wrzucić wątróbki. Obsmażać przez około 1 minutę (w środku mają być miękkie).
Odstawić z ognia, przełożyć do pojemnika blendera lub melaksera, doprawić solą oraz pieprzem, dodać resztę masła (roztopionego) i wszystko zmiksować na jak najbardziej gładką masę. Wyłożyć ją na sitko i przetrzeć do czystego naczynia (teraz można wmieszać kawałeczki posiekanych suszonych śliwek).
Nałożyć do słoiczków zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry (na warstwę tłuszczu) i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na wierzch wylać roztopione masło z tymiankiem lub gęsi czy kaczy smalec razem z rozmarynem, schłodzić aż tłuszcz zastygnie.
Zobacz też: Gęś pieczona Magdy Gessler [PRZEPIS]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?