Truskawkowe pierogi
[/b]Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata
składniki:
Ciasto:
-1 kg mąki,
-1 jajko,
- woda gorąca,
- sól
Farsz:
- owoce truskawki,
- cukier,
- śmietana
Przygotować ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę wbić jajko, dodać soli i posiekać nożem. Ugniatać ciasto dodając gorącej wody, rozwałkować. Formować kółka .
Przygotować farsz: Truskawki pokroić w ćwiartki lub na pół delikatnie pocukrzyć( może być bez cukru)
Uformowane kółeczka nadziewać farszem zlepiając brzegi. W naczyniu zagotować wodę, posolić. Przygotowane pierożki wkładać do wywaru i czekać do momentu wypłynięcia. Wykładać na talerz i polać gęstą śmietaną.
zamiast świeżych owoców może być podany dżem truskawkowy. Smacznego!
[b]Słodko – wytrawna sałatka z truskawkami
Joanna Męczykowska- Zajazd nad Stawem w Grabówku
składniki:
- kilka liści sałaty masłowej i lodowej
- 15/20 dag ostrego sera wędzonego
- 10/15 dag sera koziego twardego
- ok. 1 kg truskawek
- 1 cytryna
- ½ łyżki posiekanych orzechów pistacjowych i migdałów
sos:
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta mielonego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżych liści oregano
Przygotowanie potrawy:
Sałaty dokładnie umyć, pokroić na kawałki i ułożyć na półmisku. Truskawki pokroić w ćwiartki, pokropić odcedzonym sokiem z cytryny. Sałatkę posypać wiórkami serów i orzechami. Przygotowanym sosem z jogurtu wymieszanego z sokiem z cytryny i przyprawami, polać sałatkę. I gotowe!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?