To prosty i szybki przepis na bułki śniadaniowe na drożdżach. W różnych wariantach - słone lub słodkie, maślane lub wytrawne - zadowolą każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 25 g drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju lub 50 g masła (w zależności od upodobań)
- mleko lub jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
- ulubione ziarna do posypania (np.: mak, słonecznik)
SPOSÓB WYKONANIA
1.
W pierwszym etapie musimy zmieszać wszystkie suche skadniki - czyli przesianą mąkę, drożdże, cukier i sól.
2.
Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi (podgrzane mleko, cepła woda, olej). Musi nam wyjść jędrne, miękkie ciasto.
3.
Ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
4.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na bułeczki i układamy je na blasze posypanej mąką.
5.
Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypiuejmy ziarnami lub jeśli wolimy solą.
6.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 st. C.
WARIANTY
W zależności od tego, czy lubimy bułki bardziej maślane, mleczne lub słodkie, możemy dowolnie zmieniać proporcje składników:
Wielbicielom bułek wytrawnych lub słonych radzimy:
- nie dodawać mleka,
- dodać więcej soli niż cukru,
- zamiast masła dodać tylko olej,
- bułki posypać lekko solą.
Tym, którzy wolą bułki bardziej słodkie polecamy:
- dodać więcej cukru niż soli,
- zamiast oleju zmieszać ciasto z rozpuszczonym masłem,
- wlać więcej mleka niż wody, lub samo mleko.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?