Mamy prosty i szybki przepis na bułki śniadaniowe. Jak zrobić domowe pieczywo?

Tomasz Rowikowski
Wystarczy godzina i bułeczki śniadaniowe gotowe. Są miękkie, pyszne i pasują do wszystkiego, co postawimy na stole. Sprawią radość rodzinie szczególnie, gdy nie chce się wyjść do piekarni.

To prosty i szybki przepis na bułki śniadaniowe na drożdżach. W różnych wariantach - słone lub słodkie, maślane lub wytrawne - zadowolą każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 25 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 150 ml pełnotłustego mleka
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oleju lub 50 g masła (w zależności od upodobań)
  • mleko lub jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • ulubione ziarna do posypania (np.: mak, słonecznik)

SPOSÓB WYKONANIA

1.
W pierwszym etapie musimy zmieszać wszystkie suche skadniki - czyli przesianą mąkę, drożdże, cukier i sól.

2.
Następnie mieszamy suche składniki z mokrymi (podgrzane mleko, cepła woda, olej). Musi nam wyjść jędrne, miękkie ciasto.

3.
Ciasto zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.

4.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na bułeczki i układamy je na blasze posypanej mąką.

5.
Smarujemy jajkiem lub mlekiem i posypiuejmy ziarnami lub jeśli wolimy solą.

6.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 st. C.

WARIANTY

W zależności od tego, czy lubimy bułki bardziej maślane, mleczne lub słodkie, możemy dowolnie zmieniać proporcje składników:

Wielbicielom bułek wytrawnych lub słonych radzimy:

  • nie dodawać mleka,
  • dodać więcej soli niż cukru,
  • zamiast masła dodać tylko olej,
  • bułki posypać lekko solą.

Tym, którzy wolą bułki bardziej słodkie polecamy:

  • dodać więcej cukru niż soli,
  • zamiast oleju zmieszać ciasto z rozpuszczonym masłem,
  • wlać więcej mleka niż wody, lub samo mleko.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie