Książka z przepisami "Weki z kociewskiej spiżarni" już niedługo trafi w ręce czytelników

Jagoda Kicka
Jagoda Kicka
„Weki z kociewskiej spiżarni” taki tytuł nosić będzie nowa, wyjątkowa na Kociewiu książka kucharska autorstwa Krystyny Gierszewskiej. Poświęcona będzie tradycyjnym sposobom przetwarzania i wekowania potraw wykonanych z tutejszych surowców i produktów, wyhodowanych i zebranych na kociewskiej ziemi.

Pasjonatka regionalnej kuchni i autorka wielu publikacji promujących kulinarne dziedzictwo regionu udostępnia w nowej książce zbiór 230 własnych przepisów na proste, domowe przetwory przez lata praktykowane i testowane w rodzinnej, domowej kuchni.

- Książka powstała z mojej inicjatywy. Pomysł chodził po mojej głowie już od dawna. Obserwuję, że coraz więcej gospodyń stara się odżywiać zdrowo. Wielu ludzi stosuje różne diety. Pomyślałam, że warto byłoby wrócić do tych starych zwyczajów zaprawiania, konserwowania żywności – mówi Krystyna Gierszewska.

Okazja na wydanie książki pojawiła się niedawno, gdyż w ramach działalności Lokalnej Grupy Działania „Wstęga Kociewia” można skorzystać z różnych grantów oraz środków unijnych na promocję regionu.

- Pomyślałam, że nasze potrawy pomogą w promocji Kociewia. Nie tylko atrakcje turystyczne i architektoniczne, ale również nasza kuchnia sprawi, że ludzie będą chcieli tu przyjechać, poznać region – mówi pani Krystyna.

„Weki z kociewskiej spiżarni” podzielone są na 11 rozdziałów. Będzie można w niej znaleźć przepisy na: kompoty i napoje, dżemy, galaretki, konfitury, marmolady, soki i syropy z owoców i warzyw, przeciery owocowe i warzywne, kiszonki, marynaty, sałatki i dodatki do potraw, potrawy mięsne i warzywne, ajntopy w weku, herbaty i susze ziołowe oraz nalewki.

- Pokazałam kilka przepisów na korzystanie z ziół i kwiatów jadalnych. Są tam różne syropy, takie trochę prozdrowotne np. z kurdybanka, pokrzywy, mniszka lekarskiego. Dużo receptur na kiszonki, bo są bardzo zdrowe nie tylko z ogórków, ale można kisić wszystko, pomidory, jabłka, stokrotki. Również dżemy i powidła można robić z kwiatów jadalnych, np. fiołków – wyjaśnia autorka.

Wszystkie przepisy, które znajdują się w książce można przygotować z produktów znajdujących się na terenie Kociewia.

- Zawarłam tam przepisy, takie które były przetwarzane w mojej rodzinie od lat, niektóre z nich może zostały już zapomniane. Chciałam je przywrócić do łask. Sama się pasjonuję regionalną kuchnią i to sprawiło, że podjęłam się tego tematu – wyjaśnia nasza rozmówczyni. - Mam kilkunastoletnie doświadczenie, więc w książce – oprócz tych takich dawnych dwustuletnich – są również potrawy, które robiłam kilkadziesiąt lat temu i dalej je zaprawiam – dodaje.

„Weki z kociewskiej spiżarni” to nie tylko zbiór przepisów na zaprawy. Pani Krystyna zadbała o to, aby każdy kto sięgnie po jej książkę mógł później cieszyć się udanymi wyrobami.

- Każdy rozdział jest opatrzony krótkim wstępem o tym, jaka to jest metoda przetwarzania, np. marynowanie, kiszenie. Opisuję na czym to polega, jaka to tradycja w mojej rodzinie lub regionie. Poza tym przed każdym rozdziałem jest taki segment, który nazwałam dobre rady. To porady jak postępować w przypadku kiszenia, marynowania, gdy np. zauważymy jakieś objawy w słoikach, jeśli pleśnieje to co należy zrobić, na co należy zwrócić uwagę przed rozpoczęciem zaprawiania – zdradza pani Krystyna. - Przede wszystkim słoiki powinny być bardzo czyste, wyparzone albo starannie umyte wytarte, suche. To takie porady co robić żeby na pewno się udało – dodaje.

Wszystkie receptury okraszone będą pięknymi zdjęciami wykonanymi przez Emilię Laskowską „Senso 42”. Książka z przepisami Krystyny Gierszewskiej ma ukazać się w czerwcu.

Książka powstaje w ramach operacji pn.: "Kociewska spiżarnia" realizowanej przez Kociewskie Forum Kobiet od 25.11.2020 – 30.06.2021 r.

Operacja pn.: "Kociewska spiżarnia", mająca na celu: " Umożliwienie mieszkańcom z obszaru LSR i turystom głębszego poznania walorów kociewskiej kuchni i wyhodowanych tu warzyw, owoców, miodów oraz produktów mięsnych oraz tradycyjnych sposobów ich przetwarzania przez cały rok poprzez wydanie nowej publikacji – książki kucharskiej" współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020,
uzyskała wsparcie za pośrednictwem LGD "Wstęga Kociewia" w ramach realizacji Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność na lata 2014-2020 dla obszaru gmin: Gniew, Morzeszczyn, Subkowy, Pelplin i Tczew.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Meszki bolimuszki utrapieniem wakacji

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie