Kościerzyna. Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie. Konkurs kulinarny w Ekonomiku odkrywa talenty i smaki. Zobaczcie zdjęcia

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Uczniowie kościerskiego Ekonomika dali pokaz umiejętności kulinarnych
Uczniowie kościerskiego Ekonomika dali pokaz umiejętności kulinarnych Edyta Łosińska-Okoniewska
Kościerzyna. Uczniowie jednej ze szkół wznieśli się na kulinarne wyżyny. Po raz kolejny uczestnicy konkursu Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie udowodnili, że potrawy przygotowywane na Kaszubach zaskakują smakiem i wyjątkowymi połączeniami.

Konkurs kulinarny w kościerskim Ekonomiku. Jakie potrawy zaserwowano?

Ryba połączona z czekoladą, potrawy z lawendą, a może tradycyjna czernina, kaczka czy zupa rybna? Uczniowie Ekonomika biorący udział w konkursie pod nazwą Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie, po raz kolejny udowodnili, że nie ma dla nich żadnych ograniczeń, a kuchnia kaszubska nie musi być nudna. W swoich przepisach wykorzystali to co najlepsze na Kaszubach, podając często w zaskakującej odsłonie. Było kreatywnie, smacznie i zdrowo.

Uczniowie walczyli o Puchar Starosty Powiatu Kościerskiego, a ich wyczyny kulinarne oceniało jury, w skład którego wchodzili mistrzowie kuchni, a także członkowie Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak i Tomasz Szydzikowski.

Konkurs w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie organizowany jest już od wielu lat, jednak każda jego edycja jest inna, a uczestnicy prześcigają się w pomysłach na to, jak zachwycić jury, oceniające ich kulinarne wyczyny.

- W tym roku uczniowie zaskoczyli nas odważnymi połączeniami - mówi Jarosława Łoncka, dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. - To dla nich pierwsza okazja, w której poddają się profesjonalnej ocenie swojej pracy. To ważne doświadczenie zaprocentuje w przyszłości. Poza tym profesjonaliści nie tylko oceniają przygotowane potrawy, ale również udzielają młodzieży cennych wskazówek kulinarnych.

Dodajmy, że uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem swoich nauczycieli, a koordynatorem całego przebiegu tej rywalizacji na smaki była niezwykle doświadczona pedagog - Genowefa Gierszewska, nauczycielka PZS nr 1 w Kościerzynie.

Zobaczcie zdjęcia z wydarzenia.

Uczniowie kościerskiego Ekonomika dali pokaz umiejętności kulinarnych

Kościerzyna. Kuchnia Kaszubska w Nowoczesnej Odsłonie. Konku...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie