Koronawirus. Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne?

s
Archiwum Polska Press Grupa
Koronawirus, zwany też wirusem z Wuhan, atakuje coraz silniej. Rośnie liczba zakażonych w Polsce, w marketach straszą puste półki, pojawia się coraz więcej pytań. Wśród nich: czy jedzenie mięsa, w dobie koronawirusa, jest bezpieczne?

Czy wirus może przenosić się przez jedzenie (na przykład paczkowane wędliny lub mielone mięso, wędliny krojone)? O tym rozmawiali na antenie TVN24 fachowcy.

- Jeżeli przyrządzamy potrawę z mięsa i na przykład dziecko prosi nas o kanapkę, pamiętajmy, żeby odłożyć tę deskę, na której krojone jest mięso i nóż. Ręce należy umyć wodą i mydłem, potem wziąć drugą deskę do zrobienia kanapki. Mięso należy przygotowywać gotowane lub pieczone. Poddane prawidłowej obróbce termicznej. Nie jemy surowych potraw - uczuliła profesor Iwona Paradowska-Stankiewicz z Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH i krajowa konsultant w dziedzinie epidemiologii.

Głos zabrał również kardiolog i internista.
- Mamy okres, gdy rozprzestrzeniają się choroby przenoszone drogą kropelkową, również grypa. Ważne jest utrzymanie odpowiednich środków ostrożności - podkreślił Piotr Gryglas.

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Materiał oryginalny: Koronawirus. Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne? - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie