Konkurs "Chudnij ze smakiem". Sposób na kurczaka wart nagrody

Konrad Gaca
Fot. Agnieszka Kozłowska (Gaca Centrum)
Lucyna Kurek dzięki przepisowi na klopsiki z brązowym ryżem zwyciężyła w styczniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Otrzyma prawo do bezpłatnego korzystania przez 28 dni z kompleksowego programu dietetyczno-treningowego GACA SYSTEM i będzie miała także szansę na zdobycie prestiżowego tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania.

Mięso z piersi kurczaka to znakomita propozycja dla wszystkich osób, którym zależy na schudnięciu oraz utrzymaniu formy. Jest ono bogate w białko, a co równie ważne, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczów i węglowodanów. Dlaczego trzeba jeść białko? Lista argumentów "za" jest długa.

Wszyscy, którzy kiedykolwiek mieli problem z otyłością, wiedzą, jak trudno jest opanować ataki głodu. Duża ilość protein w posiłkach sprawia, że dłużej towarzyszy nam uczucie sytości i nie podjadamy śmieciowego jedzenia, ani nie rzucamy się jak szaleni na kolejne posiłki. Ponadto jedzenie białka pomaga spalać kalorie. Organizm zużywa ich znacznie więcej niż przy trawieniu węglowodanów i tłuszczów. Jedząc białko, dbamy o nasze mięśnie i kości. Należy jednak pamiętać, że radykalne zwiększenie podaży białka nie rozwiąże naszych kłopotów z formą. Na spożywanie większych ilości białka powinny uważać osoby, mające problemy z nerkami. Pamiętajmy, że zwykle uważa się za zdrowe jedzenie protein w stosunku 1 g - 1 kg masy ciała, osoby aktywne fizycznie mogą jeść ich nieznacznie większą ilość.

Ryż brązowy to znakomite źródło węglowodanów. Osoby, które zakończyły proces wyprowadzania z diety, albo po prostu chcą dbać o formę, śmiało powinny dodawać go do posiłków. Chociaż jego przygotowanie zajmuje więcej czasu niż białego odpowiednika, to nie jest to czas stracony. Ryż brązowy ma więcej substancji mineralnych, witamin i błonnika niż biały.

Autorka przepisu postarała się, aby w daniu nie zabrakło wielu innych ciekawych i wartościowych składników. Łodyga selera jest znanym, ważnym źródłem beta-karotenu, witaminy E, fosforu i wapnia. Pomidory dostarczą znacznych ilości likopenu, sojusznika organizmu w walce z wolnymi rodnikami, oraz witamin z grupy B, a także C, K i E. Szalotka wzbogaci smak klopsików, a zawarta w niej kwercetyna, podobnie jak likopen, rozprawia się z wolnymi rodnikami, ponadto sprawdza się przy regulowaniu poziomu lipidów we krwi oraz ma wpływ na spowalnianie procesów starzenia. W szalotce występują także minerały takie jak fosfor, potas, wapń i żelazo. Przyprawy takie jak pieprz czarny, ostra papryka i imbir mają silne właściwości odkażające i mobilizująco wpływają na pracę układu pokarmowego.

Dodatek ząbka czosnku sprawi, że potrawa zyska jeszcze większą moc prozdrowotną. Ta niewielka roślina jest w stanie skutecznie walczyć z wirusami i bakteriami, dlatego powinniśmy pamiętać o niej szczególnie w okresie, kiedy łatwo o przeziębienia i choroby. Ponadto czosnek doskonale sprawdza się w walce z pasożytami i grzybami. Jego dobroczynne działanie odczują także cukrzycy, osoby mające kłopoty z układem krążenia - działa on przeciwzakrzepowo i powoduje zmniejszenie poziomu cholesterolu. Jakby tego było mało, ma on działanie antynowotworowe. Dotychczas przeprowadzane badania wskazują, że czosnek jest szczególnie skuteczny w przypadku nowotworów układu pokarmowego.

KLOPSIKI Z BRĄZOWYM RYŻEM

Składniki:
filet z kurczaka 150 g
ryż brązowy 1/2 torebki
szalotka 1/2
przyprawy: papryka ostra, pieprz i inne ulubione

Sos:
warzywa mrożone 150 g
pomidory w puszce bez soli 1/2 puszki
świeży imbir (odrobina)
seler naciowy 1 łodyga
czosnek (1 ząbek)
cukier brzozowy (do smaku)
cytryna (do smaku)
oliwa z oliwek 2 łyżki
majeranek, pieprz

Wykonanie:
Ryż gotujemy, mięso mielimy i łączymy z ryżem, szalotkę drobno siekamy, dodajemy przyprawy, wszystko mieszamy i formujemy małe kulki, które gotujemy na parze z mrożonymi warzywami i selerem naciowym. Po ugotowaniu warzywa miksujemy, dodajemy pomidory, roztarty czosnek, cukier brzozowy, cytrynę, majeranek, pierz i oliwę i polewamy sosem klopsiki.

Dla odmiany klopsikami można faszerować paprykę, ugotować na parze i polać sosem.

Autor przepisu: Lucyna Kurek

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansęna wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy czwartą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z których należy skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie w ramach konkursu będziemy prezentować dania opracowane przez inne osoby związane z Gaca System. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywie-niowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/piano

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
nina

mmmm! coś pysznego!

Dodaj ogłoszenie