W kalendarzu każdy miesiąc połączony jest z inną potrawą. W styczniu promowane są ciastka róże podobne do faworków, a w lutym dowiemy się, jak zrobić cukierki - bómbómy z dekla, czyli z pokrywki. Wrzesień to zaś czas na szandar kociewski, surowe, utarte ziemniaki zmieszane z cebulą i boczkiem.
- Kiedy rozdawaliśmy pierwsze kalendarze, wielu przyznało, że narobiliśmy im smaku. Nie ma co się dziwić. Kociewskie potrawy to raj dla podniebienia- śmieje się Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet, które wydało kalendarz. - Publikację można otrzymać za darmo (tel. 58 536 47 54).
Pani prezes dodaje, że gospodynie chcą promować kulturę kulinarną, by nie zapomniano o dobrych przepisach ich dziadków.
Kalendarz został wydany z okazji III Sympozjum Kulinarnego "O jeściu na Kociewiu" w Subkowach, jakie zostało zorganizowane na początku października tego roku. Publikację sfinansował wójt tej gminy Mirosław Murzydło. Na okładce znajduje się zdjęcie statuetki przedstawiającej drewnianą chochlę, wielką łyżkę, bo jak mówią z uśmiechem gospodynie - na Kociewiu jemy konkretnie i ze smakiem!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?