Katarzyna Bosacka: przepisy
Katarzyna Bosacka aktywnie działa w mediach społecznościowych. Tam nie tylko przygląda się produktom, których skład może budzić wiele do życzenia, ale także co jakiś czas serwuje przepisy na smaczne dania, które są dostępne niemal na każdą kieszeń. Tak jak niedawno, gdy zdradziła, jak zrobić wyśmienity obiad za 2 złote.
ZOBACZ:
Katarzyna Bosacka: przepis na racuchy z czarnego bzu
Katarzyna Bosacka zaproponowała internautom przepis na kolejne ciekawe danie. Mowa o racuchach z czarnego bzu, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Jak podkreśliła dziennikarka na Facebooku, "czarny bez ma mnóstwo właściwości odżywczych i leczniczych".
Na kanale EkoBosacka pojawi się fenomenalny przepis na placki z czarnego bzu. Opowiem też o magicznych właściwościach tej rośliny. Coś z niczego, czyli jak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu, a także przepyszne, aromatyczne placki? Jesienią zaś z owoców czarnego bzu można zrobić nalewkę, syrop, a także konfitury. Pyszne i zdrowe, bo czarny bez ma mnóstwo wartości odżywczych i leczniczych
Przepis na placuszki z czarnego bzu można znaleźć na stronie EcoBosacka. Tam można się dowiedzieć, że by je wykonać, będą potrzebne następujące składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 0,5 szklanki mleka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki wody gazowanej,
- łyżeczka cukru,
- kilka świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu.
Jak zrobić racuchy z czarnego bzu?
W pierwszej kolejności należy oczyścić kwiaty czarnego bzu. W tym celu powinno się strząsnąć grubsze zanieczyszczenia i rozłożyć na ściereczce. Dzięki temu kwiaty będą nadawały się do smażenia. Warto też zwrócić uwagę na stan kwiatów — zwiędnięte należy wyrzucić, bo będą smakować gorzko.
Potem należy przygotować ciasto. W tym celu trzeba wrzucić do miski wszystkie składniki (poza kwiatami czarnego bzu) i je wymieszać. Gdy będzie ono gotowe, należy je odstawić na 10-15 minut. Następnie należy złapać baldachy czarnego bzu i zamoczyć je w cieście, a potem położyć na rozgrzany olej. Należy smażyć z obu stron do zarumienienia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?