Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na tani obiad. Jak zrobić racuchy z czarnego bzu? Przepis Katarzyny Bosackiej

Agnieszka Kostuch
Agnieszka Kostuch
2019-05-15  bialystok konferencja katarzyna bosacka dni wolnosci fot wojciech wojtkielewicz kurier poranny / gazeta wspolczesna
2019-05-15 bialystok konferencja katarzyna bosacka dni wolnosci fot wojciech wojtkielewicz kurier poranny / gazeta wspolczesna Wojciech Wojtkielewicz
Katarzyna Bosacka w nowym nagraniu na YouTube zdradziła, jak zrobić racuchy z czarnego bzu. Przepis wydaje się być bardzo prosty. Sprawdźcie.

Katarzyna Bosacka: przepisy

Katarzyna Bosacka aktywnie działa w mediach społecznościowych. Tam nie tylko przygląda się produktom, których skład może budzić wiele do życzenia, ale także co jakiś czas serwuje przepisy na smaczne dania, które są dostępne niemal na każdą kieszeń. Tak jak niedawno, gdy zdradziła, jak zrobić wyśmienity obiad za 2 złote.

ZOBACZ:

Wyśmienity obiad za 2 zł? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, tanie danie z Ukrainy. Zobacz przepis

Katarzyna Bosacka: przepis na racuchy z czarnego bzu

Katarzyna Bosacka zaproponowała internautom przepis na kolejne ciekawe danie. Mowa o racuchach z czarnego bzu, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Jak podkreśliła dziennikarka na Facebooku, "czarny bez ma mnóstwo właściwości odżywczych i leczniczych".

Na kanale EkoBosacka pojawi się fenomenalny przepis na placki z czarnego bzu. Opowiem też o magicznych właściwościach tej rośliny. Coś z niczego, czyli jak zrobić lemoniadę z kwiatów czarnego bzu, a także przepyszne, aromatyczne placki? Jesienią zaś z owoców czarnego bzu można zrobić nalewkę, syrop, a także konfitury. Pyszne i zdrowe, bo czarny bez ma mnóstwo wartości odżywczych i leczniczych

Przepis na placuszki z czarnego bzu można znaleźć na stronie EcoBosacka. Tam można się dowiedzieć, że by je wykonać, będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • kilka świeżo zerwanych baldachów czarnego bzu.

Jak zrobić racuchy z czarnego bzu?

W pierwszej kolejności należy oczyścić kwiaty czarnego bzu. W tym celu powinno się strząsnąć grubsze zanieczyszczenia i rozłożyć na ściereczce. Dzięki temu kwiaty będą nadawały się do smażenia. Warto też zwrócić uwagę na stan kwiatów — zwiędnięte należy wyrzucić, bo będą smakować gorzko.

Potem należy przygotować ciasto. W tym celu trzeba wrzucić do miski wszystkie składniki (poza kwiatami czarnego bzu) i je wymieszać. Gdy będzie ono gotowe, należy je odstawić na 10-15 minut. Następnie należy złapać baldachy czarnego bzu i zamoczyć je w cieście, a potem położyć na rozgrzany olej. Należy smażyć z obu stron do zarumienienia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki