W kategorii: produkty pochodzenia zwierzęcego zwyciężyli Brygida i Andrzej Kąkolowie z Mijuszewskiej Huty, przedstawiając do konkursu czarny salceson ozorkowy. W kategorii: produkty pochodzenia roślinnego, pierwsze miejsce zajęła Małgorzata Brunie z KGW Skorzewo - za żur z Kaszub.
W kategorii napoje najlepsze jest piwo Starogdańskie Sebastiana Wawszczka. W kategorii innych produktów Bursztynowy Laur zdobył chleb żytni na zakwasie i kozim mleku, upieczony przez Barbarę Michalak, w Gospodarstwie Rolnym „Od Kaszuba” w Żurominie.
- Przygotowanie rolady trwało kilka dni - mówią Lidia i Adam Pozorscy. - W środę dowiedzieliśmy się, że mamy wystąpić w konkursie. W czwartek zaczęła się ciężka praca. Udziec trzeba było rozmrozić, w piątek przygotować, pociąć w plastry, zamarynować w specjalnej zalewie wina czerwonego z warzywami, przygotować mięso do farszu. Ledwo zdążyliśmy. A gotowanie odbyło się w obecności publiczności, na scenie.
Oceny produktów i wyboru laureatów, którym przyznano Bursztynowe Laury Marszałka Województwa Pomorskiego dokonała 3-osobowa Komisja Konkursowa w składzie: Barbara Maciejewska - etnograf z Muzeum Narodowego w Gdańsku, Anna Szreder – tester kulinarny Radia Gdańsk, Przemysław Formela – szef kuchni restauracji należącej do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?