Spis treści
Domowy majonez na każdy dzień. Przygotowanie to żadna filozofia!
Dla niektórych proces produkcji majonezu może wydawać się skomplikowany. W końcu łatwiej pójść do sklepu i kupić słoiczek „na raz”. Nic bardziej mylnego. Wystarczy kilka produktów, które każdy ma w domu i nieco siły. Tradycyjnie na wsiach majonez ubija się ręcznie, istnieje jednak wygodniejsza opcja – blender.
Nie istnieje jeden idealny przepis na majonez, w zależności od proporcji, techniki i regionu sposoby przygotowania są różne. Warto jednak próbować robić swój produkt, daje nam to gwarancję świeżego i naturalnego smaku przez cały rok. Majonez nie jest bowiem wyrobem sezonowym, można go ubić niezależnie od pory roku.
Nie ma Wielkanocy bez majonezu
Największy jednak popyt na majonez zaczyna się w okresie wielkanocnym. Nie ma jaj i sałatki jarzynowej bez białego kremu. Większość sklepowych słoików jest mocno zagęszczona, intensywna w smaku i kolorze. Wariant domowy pozwala stworzyć produkt lekki, o naturalnym zabarwieniu.
Te składniki to podstawa
Bazą do wykonania majonezu są jaja, olej i musztarda. To one tworzą konsystencję produktu. Niektórzy wbijają całe jaja, niektórzy same żółtka. Reszta składników odpowiada za smak. Co istotne – wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, zatem warto wyjąć je wcześniej.
Przepisy prosto od gospodyń wiejskich. Tak zrobisz tradycyjny majonez
Koło Gospodyń Wiejskich w Duczkach
Składniki:
- 1 świeże jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka octu domowego jabłkowego lub innego jasnego,
- szklanka oleju,
- sól i biały pieprz do smaku,
- odrobina kurkumy.
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Uruchamiamy urządzenie i czekamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
Koło Gospodyń Wiejskich Annopole Nowe
Składniki:
- 5 żółtek,
- kieliszek oleju,
- łyżeczka octu,
- sól i szczypta cukru do smaku.
Przygotowanie: 5 żółtek ucieramy na puszystą masę, dodajemy po kropelce kieliszek oleju i łyżeczkę octu, do smaku sól i szczypta cukru. Ucieramy powoli, aby się nie zwarzyło. Gdyby tak się stało, to w drugie naczynie przekładamy łyżkę po łyżce i ucieramy.
Koło Gospodyń Wiejskich „Dzikowanki”
Składniki:
- 2 żółtka,
- łyżeczka musztardy,
- sok z połowy cytryny,
- ¼ l oleju,
- sól i pieprz.
Przygotowanie: Wszystko zblendować w wąskim naczyniu. Najlepiej, aby dno było takiej szerokości, jak końcówka blendera. Wkładamy blender na samo dno słoika i miksujemy na najwyższych obrotach. Kiedy na dole jest już gęsty majonez, stopniowo podnosimy blender do góry. Na koniec 2-3 razy blendujemy z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Gotowy majonez doprawić solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót