Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuję jak dla rodziny [ROZMOWA]

Edyta Okoniewska
Rozmowa z Bożeną Rąpcą, kucharzem w restauracji Smaczne Jadło w Lipuszu

W jaki sposób narodziła się Pani pasja do gotowania?
Właściwie zdecydowało o tym życie. Najpierw gotowałam dla rodziny, właściwie bardziej z obowiązku, a potem zaczęło mi to sprawiać ogromną przyjemność.

A jak trafiła Pani do restauracji?
Córka zaczęła prowadzić restaurację i straciła kucharkę. Chciałam jej pomóc i zaczęłam gotować dla gości. Trwa to już od 5 lat. Jestem wdzięczna Czytelnikom za głosy w plebiscycie, bo to dla mnie największy komplement.

Jakie są Pani popisowe dania?
Myślę, że to pierogi i placek po cygańsku. Jednak we wszystkie dania wkładam całe serce i przygotowuję je tak, jakbym robiła je dla rodziny i przyjaciół.

Skąd czerpie Pani inspiracje?
Z telewizji, internetu, słucham też co mają do powiedzenia nasi goście. Lubię w kuchni eksperymentować, wymyślać choćby farsze do pierogów jak np. z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem.

Co w kuchni jest najważniejsze?

Liczy się dobry produkt. Mamy m.in. swojski twaróg, ziemniaki i warzywa od gospodarza.

A jak Pani wypoczywa?
Bardzo lubię podróże, zwłaszcza w słoneczne regiony. a

Rozmawiała E. Okoniewska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki