Gęś pieczona - przepis Magdy Gessler
SKŁADNIKI:
- 1 gęś zatorska około 5 kg
- sól i pieprz
- majeranek
Na sałatkę do gęsi:
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy)
2 duże białe cebule
2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej)
dużo białego pieprzu
Przygotowanie:
Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i od środka). Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (około 240 °C) na 35 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 °C i piecz przez około 3 godziny. Polewaj często sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale gęś zostaw w środku. Podbierz jednak chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
W czasie pieczenia zrób sałatkę: ziemniaki obierz, a następnie pokrój w kostkę. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz fasolę. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby aż ociekała.
Podawaj gęś obłożoną sałatką na półmisku.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?