Gdański port z terenami zielonymi dla wszystkich

Redakcja
Gdański port z terenami zielonymi dla wszystkich mat.prasowe
Konkurs "Estetyzacja Portu Gdańsk" rozstrzygnięty. Za dwa lata wejście do portu wewnętrznego zmieni się w bulwary, miejsca na odpoczynek i relaks. Estetyzacja Portu Gdańsk to projekt zainicjowany tak aby sukcesywnie przekształcać port w miejsce, w którym realizowana jest aktywna działalność portowa przy jednoczesnym optymalnym wykorzystaniu naturalnych walorów terenu.

Sam projekt zainicjowany został 2 czerwca 2014 roku, kiedy to Zarząd Morskiego Portu Gdańsk S.A. zawarł Umowę Partnerstwa dotyczącą wspólnej realizacji pierwszego etapu projektu pn. "Estetyzacja Portu w Gdańsku". Umowę podpisali wówczas przedstawiciele pięciu Partnerów zaangażowanych w jego realizację, w tym Prezydent Gdańska, Dziekan Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, Prorektor Gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych i Rektor Sopockiej Szkoły Wyższej.

Zamysłem Zarządu Morskiego Portu Gdańsk było stworzenie przy wsparciu środowiska akademickiego nowatorskiego projektu, dzięki któremu możliwym będzie przekształcenie portu w organizm, w którym fragmenty nadwodnych terenów aż do wejścia do portu zostaną ożywione i - tam gdzie to możliwe - udostępnione mieszkańcom i turystom.

W pierwszym etapie projektu zorganizowane zostały warsztaty, wzięło w nich udział około 60 studentów, którzy w 16 grupach przygotowali prace plastyczne w celu zaprezentowania pomysłów w formie koncepcji na zagospodarowanie terenów nadwodnych wzdłuż Toru Wodnego w Porcie Wewnętrznym.

Kontynuacją przedsięwzięcia, a zarazem kolejnym etapem projektu było ogłoszenie w październiku 2015 roku przez Zarząd Morskiego Portu Gdańsk wraz ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich Oddział "Wybrzeże" otwartego dwuetapowego konkursu studialno - realizacyjnego. Architekci biorący udział w konkursie mieli możliwość zaproponowania m.in. nowych miejsc spacerowych, ciągów pieszych i rowerowych, instalacje artystyczne, małą architekturę, tereny zielone czy też zagospodarowanie obiektów historycznych.
Konkursem objęte były również elewacje budynków w Porcie Wewnętrznym stojące wzdłuż toru wodnego.

W pierwszym etapie konkursu prace zostały ocenione pod kątem atrakcyjności rozwiązań przez jury konkursowe, w skład którego wchodzili przedstawiciele Zarządu Morskiego Portu Gdańsk oraz członkowie Stowarzyszenia Architektów Polskich. Oceniana była również oryginalność pomysłów. Autorzy trzech najlepszych koncepcji zostali zaproszeni do drugiego etapu.

Spośród nich w dniu 1 marca wybrana została zwycięska praca, natomiast 2 marca nastąpiło publiczne ogłoszenie rezultatów konkursu i ujawnienie jej autorów. Na bazie zwycięskiej koncepcji zostanie ostatecznie przygotowany projekt budowlany dla terenów znajdujących się przy wejściu do portu, bowiem zagospodarowanie będzie realizowane etapami. Na ten moment projektowaniu podlegać będzie głównie teren znajdujący się w okolicy Wolnego Obszaru Celnego oraz Nabrzeża Ziółkowskiego. Wybrana koncepcja ma wskazywać kierunek estetyzacji tych terenów portowych, które z racji swojego charakteru docelowo nie będą mogły być wykorzystane do pełnienia funkcji przemysłowej.

Najlepszą pracą, w toku głosowania jury okazał się projekt zaproponowany przez młodych gdańskich architektów reprezentujących 3 pracownie: Restudio, Studio R oraz Midi, które postanowiły na potrzeby konkursu wspólnie opracować jeden projekt estetyzacji portu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie