Gdańsk: Wyleczyli słupszczankę z cukrzycy za pomocą operacji

    Gdańsk: Wyleczyli słupszczankę z cukrzycy za pomocą operacji

    Jolanta Gromadzka-Anzelewicz

    Dziennik Bałtycki

    Dziennik Bałtycki

    Przeprowadzili zabieg, który stosują u otyłych. Pacjentka nie musi już brać insuliny.
    W trakcie kilkugodzinnego zabiegu gdańscy chirurdzy wyleczyli mieszkankę Słupska z cukrzycy. Wykorzystali do tego metodę stosowaną zwykle w operacjach bariatrycznych, czyli chirurgicznym leczeniu otyłości. To pierwszy taki zabieg w Polsce.

    51-letnia Alina O. ze Słupska zachorowała na cukrzycę typu 2 kilka lat temu. Mimo że ściśle przestrzegała zaleceń specjalisty diabetologa, cukrzyca wciąż była rozchwiana.
    Skaczący poziom cukru - raz wysoki, raz niski - uszkadzał drobne naczynia krwionośne w jej nerkach, oczach i innych narządach. Kobieta zdawała sobie sprawę, że jest wyjątkowo narażona na powikłania cukrzycy.
    Wszelkimi możliwymi sposobami szukała więc dla siebie ratunku. W Internecie trafiła na naukowe publikacje o obiecujących próbach chirurgicznego leczenia cukrzycy przeprowadzanych w kilku klinikach na świecie. Pacjentami byli ludzie otyli, zaskakujące było jednak to, że u 98 procent z nich wkrótce po operacji znikała cukrzyca. Jeden z uznanych diabetologów poradził pani Alinie, by nawiązała kontakt z Kliniką Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego kierowaną przez prof. Zbigniewa Śledzińskiego. Tu znajduje się jeden z wiodących ośrodków leczenia otyłości w kraju.

    - Pani Alina nie była otyła, nie chciała pozbyć się nadmiaru kilogramów, marzyła tylko, by wyleczyć się z cukrzycy - relacjonuje dr med. Monika Proczko-Markuszewska.

    Zespół chirurgów specjalizujących się na co dzień w leczeniu otyłości (w tym również dr med. Łukasz Kaska i dr med. Tomasz Stefaniak), postanowiła jej pomóc. Do takiego pierwszego w Polsce zabiegu wyleczenia z cukrzycy za pomocą skalpela była w pełni przygotowana.

    - Zastosowaliśmy najbardziej sprawdzoną metodę, uważaną za "złoty standard" w chirurgii bariatrycznej - tłumaczy dr Łukasz Kaska. Wpierw chirurdzy zmniejszyli trochę pani Alinie żołądek. Następnie połączyli go ze środkową częścią jelita, wyłączając jego pętlę wraz z dwunastnicą. U grubasów zmniejsza to czas, jaki organizm ma na wchłanianie odżywczych składników pokarmu, co w oczywisty sposób sprzyja odchudzaniu. Pani Alinie miał tylko wyregulować poziom cukru.

    - I to się w pełni udało - cieszą się chirurdzy. Zabieg przeprowadzono 15 lipca. Już na drugi dzień po operacji można było pacjentce odstawić insulinę. Mimo że dostawała glukozę w kroplówce, cukier we krwi utrzymywał się w normie. Jutro miną dwa tygodnie - pacjentka wróciła do domu, czuje się świetnie, a przede wszystkim nie musi kłuć się kilka razy dziennie. Powoli zapomina, ile wycierpiała przez cukrzycę.

    - Naukowcy nie wiedzą na razie, w jaki sposób stosunkowo prosta operacja chirurgiczna leczy cukrzycę - zastrzega dr Proczko-Markuszewska. Dla milionów chorych na świecie pojawiła się jednak nadzieja.


    Nie dla każdego
    Aby móc poddać się takiej operacji, chory musi spełniać kilka warunków. Zdaniem gdańskich chirurgów, największą korzyść z tego typu zabiegów odniosą osoby, które chorują na cukrzycę nie dłużej niż 8-10 lat. Pacjent, który się na to zdecyduje, musi mieć ukończone 18 lat, ale nie więcej niż 65 lat. Nie może też być otyły. Jego wskaźnik masy ciała, czyli BMI, powinien być poniżej 35. Po operacji pacjenci są w klinice kontrolowani przez pięć lat.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (11)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    operacja cukrzycy

    krzych251@wp.pl (gość)

    Zgłoś naruszenie treści

    też mam cukrzycę 2 stopnia rozchwianą chciałbym dostać się na operację jakie warunki trzeba spełnić i jakie są koszty

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Jestem po operacji!

    Kasia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 8 / 2

    Jestem prawie 2 miesiące po operacji i mogę powiedzieć ze warto ( żałuje że nie zdecydowałam się szybciej) schudłam 22 kg. jestem inną osobą inaczej patrze na życie jestem pewniejszą siebie . dr....rozwiń całość

    Jestem prawie 2 miesiące po operacji i mogę powiedzieć ze warto ( żałuje że nie zdecydowałam się szybciej) schudłam 22 kg. jestem inną osobą inaczej patrze na życie jestem pewniejszą siebie . dr. Kaska świetny lekarz dr. Markuszewska również ! Jeżeli ktoś się obawia naprawdę nie ma czego!zwiń


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Do Kasi

    Saba (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1 / 5

    Kasiu, odezwij się jeśli możesz podając do siebie jakiś kontakt. Bardzo interesują mnie szczegóły tego zabiegu, a trudno w necie znaleźć osobę, która dzieliłaby się doświadczeniami pooperacyjnymi....rozwiń całość

    Kasiu, odezwij się jeśli możesz podając do siebie jakiś kontakt. Bardzo interesują mnie szczegóły tego zabiegu, a trudno w necie znaleźć osobę, która dzieliłaby się doświadczeniami pooperacyjnymi. Dziękuję z góryzwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Trzeba pamiętać

    Lappi (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 21 / 5

    Trzeba pamiętac, że zabieg operacyjny jest zawsze obarczony ryzykiem , także ryzykiem zgonu, no i np powikłań takich jak niegojące sie rany pooperacyjne.
    Najnowsze badania wykazują, że efekty...rozwiń całość

    Trzeba pamiętac, że zabieg operacyjny jest zawsze obarczony ryzykiem , także ryzykiem zgonu, no i np powikłań takich jak niegojące sie rany pooperacyjne.
    Najnowsze badania wykazują, że efekty operacji bariatrycznych mogą być świetne krótkoterminowo, ale już po 5 latach od operacji koszty leczenia są równe sytuacji pacjenta nieleczonego chirurgicznie. To powstaje pytanie, jakie leczenie kosztuje tyle, jeśli odstawiona insulina kosztuje 100-300 zł za opakowanie, jakie problemy zdrowotne zamiast zoperowanej cukrzycy wysuwają się na plan pierwszy?
    Chirurdzy pewnie nie potrafią odpowiedzieć na to pytanie....
    zwiń

    Zdjęcie autora komentarza
    CZEKOLADA. *****

    OliwiaLEKS

    Zgłoś naruszenie treści / 35 / 31

    ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥

    CZEKOLADA. BŁĘDY IG. CZEKOLADA 70%. M. MONTIGNAC. *****
    BH.210.
    http://sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

    ENGLISH VERSION_______:...rozwiń całość

    ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥

    CZEKOLADA. BŁĘDY IG. CZEKOLADA 70%. M. MONTIGNAC. *****
    BH.210.
    http://sandrarecho.pinger.pl/m/4490989

    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.
    BH.210./BH.29./ + inne artykuły wg kolejności.
    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    GŁÓD. Podjadanie. Błędy IG.

    Arletta EVANS, Toruń (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 35 / 31

    BH.30.
    MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! *

    PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
    Gdy poziom cukru we krwi spada....rozwiń całość

    BH.30.
    MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! *

    PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
    Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.

    ŁAKNIENIE, STAN PUSTKI W ŻOŁĄDKU, TZW. SSANIE:
    Odczuwamy także wówczas, gdy do pustego żołądka (np. 2 godziny przed obiadem) wydziela się sok trawienny (kwas solny). Neutralizujemy go skutecznie zasadotwórczym sokiem z cytryny ( np. dodając do herbaty). Eliminujemy zatem, również i to źródło odczuwania GŁODU.

    TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
    Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. *

    POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
    Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu.

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ODCHUDZANIE racjonalne, wg; IRL KRAKÓW.

    Inga HALZ, Sosnowiec (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 67 / 66

    BH.305.
    MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard.

    Prawidłowa biologicznie, prozdrowotna metoda odżywiania; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie...rozwiń całość

    BH.305.
    MOTTO: Wzorcowe odżywienie komórek organizmu, to: OBOWIĄZKOWY standard.

    Prawidłowa biologicznie, prozdrowotna metoda odżywiania; tzw. dla myślącego człowieka powinna AKCEPTOWAĆ wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone REGUŁY. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    Wtedy można tylko przerzucać się, pseudo regułami; na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A więc; przy zwalczaniu otyłości ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. To wystarcza, aby samemu DECYDOWAĆ o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    PLAN odchudzania: minimum.
    Ustalamy 3 posiłki zasadnicze/24h. 1. Śniadanie. 2. Obiad. 3. Kolacja.

    ŚNIADANIE: CHLEB typu KR-IRL, jako energetyczny stabilizator poziomu cukru we krwi oraz produkty z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ produktu.
    Przykład; Chleb typu kr-irl 1,5 kromki. Dorsz wędzony 200 gram. Szproty wędzone 5 szt. Pomidor 0,5 szt. Cebula świeża 1 szt. Jajo kurze ugotowane na twardo 1 szt. Herbata z cytryną (dużo soku) 300 ml. Kawa rozpuszczalna z kofeiną 200 ml.

    OBIAD: Ryż gotowany 3 łyżki stołowe oraz fasola Piękny Jaś 10 szt.. Te dwa składniki stanowią podstawowy stabilizator glukozy. Pozostałe dodatki do obiadu wybieramy z tabel Zalecane i Dozwolone wg tzw. IŻ produktu. Np. Ryba chuda czarniak 200 gram gotowana na parze, kapusta kiszona 150 gram, ziemniak 1 szt.

    KOLACJA: Chleb typu KR-IRL 1 kromka, fasola Piękny Jaś 10 szt. jako 2 składniki stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ryba wędzona np. pikling 0,5 szt. ogórek kiszony 1 szt. Herbata i kawa jak powyżej. Inne napoje wg tabel z książki.

    W ciągu dnia spożywamy z herbatą lub wodą mineralną 2,5-4 sztuk cytryn. Zasadotwórczy sok z cytryny skutecznie eliminuje uczucie łaknienia czy też ssania w pustym żołądku przez 24h, co pozwala wykluczyć podjadanie tzw. przekąsek. Zwyczajnie nie odczuwamy głodu. Śniadania nie zmniejszamy NIGDY. Natomiast objętość obiadu i kolacji zmniejszamy dotąd, aż nie zaczniemy odczuwać głodu ok. 5-6 godz. nad ranem. Wówczas wprowadzamy do jadłospisu 4 posiłek tzw. przedśniadaniowy.

    PRZEDŚNIADANIE: Np. Fasola Piękny Jaś 10 szt. Ogórek kiszony 1 szt. Jabłko 1 szt.

    Gdy stwierdzamy, iż jeszcze nie szczuplejemy to w dalszym ciągu zmniejszamy objętości wyłącznie obiadu oraz kolacji. Jednak z tych pomniejszanych stale posiłków tzw. stabilizatorów poziomu glukozy we krwi nie eliminujemy. Jest to absolutnie NIEDOZWOLONE, ponieważ produkty te stanowią podstawowe źródło energii naturalnej dla komórek naszego organizmu, a w szczególności komórek nerwowych MÓZGU.
    Ew. dodatkowe informacje uzyskamy dzwoniąc do instytutu: IRL KRAKÓW, gdzie za wszelkie ustalenia i doprecyzowania opłata jest obowiązkowa; to wyłącznie słowo dziękuję.

    POSUMOWANIE:
    Wszelkie zamienniki stabilizatorów glukozy oraz inne składniki uzupełniające nasze posiłki wybieramy z tabel wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    Wskazujemy jednoznacznie na naukową wiedzę biologiczną, rozsądek oraz umiar. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.

    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    Produkty ZALECANE to: białka biologicznie prawidłowe, minimalna zawartość tłuszczu, węglowodany do 13% wzrostu (b. niski wzrost po spożyciu), oraz 0% toksyn.

    Produkty DOZWOLONE to: białka prawidłowe biologicznie, nieduża zawartość tłuszczu, węglowodany do 26% wzrostu (bezpieczny antycukrzycowy wzrost), minimalna zawartość toksyn.

    Produkty ZAKAZANE to: białka nieprawidłowe biologicznie, za dużo tłuszczu, węglowodany o wzroście 26,01%-74% wzrostu (wzrost duży i b. duży), oraz zbyt wiele toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    CYTRYNA:
    Zastosowanie dużej ilości zasadotwórczego soku z cytryny/24h, do skutecznej neutralizacji kwasów trawiennych pustego żołądka celem wyeliminowania GŁODU, to kolejne fenomenalne w swej prostocie i oczywistości ustalenie w instytucie: IRL KRAKÓW.

    WAŻNE:
    CHLEB typu KR-IRL. Zamienniki to: CHLEB na OSTEOPOROZĘ, CHLEB na OTYŁOŚĆ, CHLEB na CUKRZYCĘ.
    Skrót; IŻ produktu. Pełna nazwa to: INDEKS ŻYWIENIOWY, tj IŻ produktu.

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. **
    Rozdział nr R33 zawiera zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka oraz kształtują tzw. PŁASKI BRZUCH.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

    ARTYKUŁ jest oczywiście do WOLNEGO wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią identyfikację zjawisk, które są wyewoluowane przez przyrodę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią wyniki badań laboratoryjnych, a nie puste ciągle powtarzane frazesy, nieprawdy biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite kłamstwa. Chodzi też o to, że stale mówimy o rozszerzaniu się chorób tzw. plaga otyłości oraz plaga cukrzycy typu 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.

    Dla nas tj. IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; prawdziwej i jasnej, oraz łatwej do potwierdzenia. Dopiero wtedy mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia precyzyjną i logiczną ocenę prawd biologicznych.

    MOTTO: Mądrość człowieka polega na respektowaniu dokonań przyrody i nie zmienianiu jej zasad. Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne życie realizujemy TU i TERAZ. Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

    Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw. **
    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    M. Montignac. NIE ŻYJE, zm. 22.08.2010. Przeżył 66 lat.

    Inga HALZ, Sosnowiec (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 59 / 65

    BH.1001.
    Zobacz też: MONTIGNAC w TVN.
    Wpisz sobie w Google ____: montignac.com/pl/
    __ADRES_______: http://www.montignac.com/pl/index.php

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    MICHEL MONTIGNAC, był POLITOLOGIEM, nie LEKARZEM, jednak TAK !!

    Aldona BERGE, Gdynia (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 72 / 70

    70. TEMAT.
    KŁAMSTWO, tj. swobodne podejście do faktów; czyżby lichy KABARET ?!

    MOTTO: REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z CICHA i z ostrożna.

    Przesyłam Panu/ poniższy tekst do...rozwiń całość

    70. TEMAT.
    KŁAMSTWO, tj. swobodne podejście do faktów; czyżby lichy KABARET ?!

    MOTTO: REGUŁA: wszystko MOŻNA, co NIE MOŻNA, byle z CICHA i z ostrożna.

    Przesyłam Panu/ poniższy tekst do wiadomości. Ja ten tekst napisałem dla 15 letniego młodego człowieka, zachwyconego tzw. __INDEKSEM GLIKEMICZNYM, po którym tenże młodzian przytył w jednym roku ponad 30 kilogramów, i pełen najgłębszej FRUSTRACJI zapytał mnie o zdanie. Poniżej prezentuję moją odpowiedź dla tego otyłego młodzieńca.

    __PODPOWIEDŹ:
    1. Wpisz sobie w Google: MONTIGNAC w TVN.
    2. Wpisz sobie w Google: YouTube - dieta montignac część 2

    tvn.1.
    __: http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,17678,news,,1,,kim_jest_michel_montignac,aktualnosci_detal.html
    You Tube
    __: http://www.youtube.com/watch?v=IfPMvUy8b5Y

    Ten filmik wiele wyjaśnia.
    Zobaczysz swojego naukowca od tego IG, czyli __INDEKSU GLIKEMICZNEGO, który tak do końca nie wie co mówi. Stwierdzenia i NIEmerytoryczny przekaz; są widoczne gołym okiem.
    To jakieś FICTION i życzenia. Przykre, bo przez ten IG, ludzie pogarszają stan zdrowia w cukrzycy nadwyrężając swoje trzustki.

    Czekolada gorzka min. 70% cacao podnosi poziom cukru o 42%, chleb pumpernikiel, chleb pszenno żytni, podnoszą poziom o 53-74% wzrostu po spożyciu. Figi suszone 58%, a czysta apteczna GLUKOZA o 74%.
    Te wzrosty nadwyrężają trzustki Polaków. Natomiast politolog od 16 lat w naszym kraju, pisał że należy spożywać produkty wg IG; szczupleć i leczyć cukrzycę.
    Rozumiem, że wg Niego leczenie cukrzycy polega na zamęczaniu trzustki.

    Ludzie umierają z powodu otyłości i cukrzycy, faza wstępna to choroby, nadwyrężony budżet naszego Państwa, amputacje stóp cukrzycowych, zatory tętnicze i żylne, przeciążone i zatrzymujące się serca.
    No i co, no i już czas z tym skończyć.

    A otyli; przecież wg Michela MONTIGNACA ser żółty, szynka wieprzowa czyli każdy tłuszcz się wydali, bo organizm też wg Tego specjalisty, nadmiar tłuszczu __WYDALI. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: NIErzetelność czy celowe i świadome OSZUSTWO ?!

    Choćby teoria tego Pana Michela Monignaca, jakoby węglowodan o nazwie __BŁONNIK, który jest węglowodanem NIE wchłaniającym się do krwi, wg Niego obniża INDEKS GLIKEMICZNY produktu,
    a przecież IG podobno ma pokazywać wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu zawierającego węglowodany.
    Powstaje zatem RETORYCZNE pytanie, jak może wpływać błonnik na poziom cukru, w oczywistej sytuacji kiedy się przecież nie wchłania.
    Kilka wersji odpowiedzi znajdzie na pewno każdy zespół kabaretowy mający ten temat w repertuarze.

    Wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów zarówno TY, jak i SPECJALIŚCI od IG, znajdziecie na stronie internetowej;
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.

    Gospodarz planety, czyli Przyroda ustaliła dla organizmów żywych nośnik energii w tłuszczu, który wchłania się błyskawicznie i gwarantuje minimum 1 miesiąc życia bez pokarmu. Wg politologa się wydala.

    A Ty lepiej się zapoznaj z __INDEKSEM ŻYWIENIOWYM, tj. IŻ produktu; to zobaczysz jak to ułożył gospodarz. Trzeba się do reguł gospodarza zawsze dostosować jak Cię gości u siebie.
    Nas na planecie Ziemia gości gospodarz, czyli PRZYRODA.
    Pewien znany kucharz, oraz znana mistrzyni olimpijska się do tego nie dostosowali.
    Jaki wniosek. Prosty wniosek. Dostosuj się, i nie powtarzaj nieprawd przyrodniczych, o których nic nie wiesz. Dokonaj zdrowych wyborów. Pozdrawiam Cię.

    P. S. Kompetencja i NIEmerytoryczna wiedza francuskiego politologa, gwarantuje pełną KOMPROMITACJĘ wyznawców tzw. __INDEKSU GLIKEMICZNEGO, tj. IG produktu, którego ojcem biologicznym był właśnie Pan Michel MONTIGNAC.
    Francuz był/jest wielkim GURU dla niektórych żywieniowych podpowiadaczy, a na filmie widać
    w pełni Jego wiedzę i klasę naukową.
    BRAWO !! tak trzymać; BLAMAŻ i PEŁNA KOMPROMITACJA, kłamliwej wizji NIEPRAWD BIOLOGICZNYCH tej bzdurnej teorii, jest gwarantowana i to już niebawem.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.
    Tabele IŻ, opracowali naukowcy z instytutu o nazwie; __INSTYTUT IRL KRAKÓW.

    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    CUKRZYCA typu 2. Można ją POKONAĆ !!

    Daria FALZON, Poznań (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 62 / 57

    BH.304.
    MOTTO: CUKRZYCA typu 2, a stabilny poziom cukru przez 24h !!

    Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po...rozwiń całość

    BH.304.
    MOTTO: CUKRZYCA typu 2, a stabilny poziom cukru przez 24h !!

    Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; __czyli 26% wzrostu.
    Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

    Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

    Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
    Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!

    1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    2. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
    3. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.

    Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!
    Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !! WIEDZA, tak !

    Anita BRIX, Toruń (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 65 / 58

    50. TEMAT.
    WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, to TAK !!

    MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA.

    __PODPOWIEDŹ:
    Na śniadanie...rozwiń całość

    50. TEMAT.
    WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, to TAK !!

    MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA.

    __PODPOWIEDŹ:
    Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.

    Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
    Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami.
    Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, CHLEB typu KR-IRL; IŻ=2,6%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.

    Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu:
    100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko.
    400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko.
    Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%.
    Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo WYSOKO jak czysta glukoza, __istny HORROR !!
    Przykłady te wyraźnie pokazują, jak OGROMNE są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!
    Czemu ludzie o tym __NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!

    Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych,
    i w swoim żywieniu będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich __ZAWSZE !! i NA zawsze, z __WIADOMYMI KONSEKWENCJAMI.

    Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego,
    a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.

    NISKIE węglowodany; znajdują się na stronie;
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    DOSTOSUJ swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować. Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz KOREKTY w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie ZAMIENISZ produkty ZJADANE dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz __STABILIZACJĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia.
    1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani ____POWIETRZE, ani ____WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.

    W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami __ponad 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw.
    INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
    My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ nasz cukier !!
    W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
    P. S. Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów,
    tj. z: NISKIMI węglowodanami, NIE będzie w stanie dobrać właściwej DAWKI INSULINY.
    Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami.

    Jest oto tak:
    1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy NIEDOCUKRZENIE,
    2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt WYSOKI poziom cukru we krwi po spożyciu.

    PUENTA:
    Stosujemy __NIESTETY dawki insuliny na WĘCH, na czucie, wg PRZYPUSZCZEŃ.
    Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe __LOTTO, na chybił TRAFIŁ, z szalejącymi CUKRAMI w roli głównej.

    REFLEKSJA:
    W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!
    Stąd te tzw. __SZALEJĄCE CUKRY !!

    P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.
    Tabele produktów wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; pomogą nam we właściwej ocenie, przy realnym doborze pokarmów dla nas biologicznie prawidłowych.

    I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: __INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00

    ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania. Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić. Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA. Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw. PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych. Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy; PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia. Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę __P R A W D biologicznych.

    MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
    Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
    Autorem przedstawionego artykułu jest; Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.

    Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: jw
    zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo