Te historyczne, sporządzane na podstawie receptur odnajdywanych w starych księgach (np. zakonu krzyżackiego), oraz te nowe - specjały kuchni awangardowej. Pomorskie jest w czołówce tej bitwy. Żeby skutecznie pokazywać nasze bogate kulturowe dziedzictwo kulinarne, rozpoczęto realizację projektu: "Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige".
Czytaj także: Turystyka żeglarska na Pomorzu. Rozbudowują infrastrukturę, żeby wesprzeć lokalną gospodarkę ZDJĘCIA
Pomysłodawca to Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna (PROT), a projekt realizowany jest w partnerstwie z Miastem Gdańsk i przy udziale branży gastronomicznej. Mówiono o tym podczas konferencji pt. "Nowe trendy w turystyce". Właśnie kuszenie specjałami regionalnych kuchni jest takim nowym, światowym trendem w przemyśle turystycznym.
- Świat się zmienia - mówi Anna Górska, prezes zarządu Gdańskiej Organizacji Turystycznej. - Najważniejsze, by umieć dostosować nasze usługi i działania do tego, aby osiągnąć wspólny cel, którym jest pozyskanie jak największej liczby turystów.
Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej dodaje, że działania audytowe i certyfikacyjne już trwają, a ich efektów można spodziewać się w połowie kwietnia. Wtedy to zostanie wyłoniona pierwsza grupa lokali objęta kulinarnym projektem. - Najsmaczniejszym adresem na kulinarnej mapie Pomorskiego jest bez wątpienia Gdańsk - stwierdza Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska. - Właśnie w naszym mieście działają restauracje, które wyznaczają nowe trendy kulinarne w kraju i wygrywają najbardziej renomowane konkursy. Chcemy wskazać je turystom, a także mieszkańcom miasta. W projekcie tym eksponujemy także tożsamość kulinarną miasta.
W Gdańsku odradza się m.in. sięgająca czasów średniowiecza tradycja browarnictwa rzemieślniczego. Piwo stanowiło niegdyś jeden z głównych towarów w gdańskim porcie. Nasza kuchnia słynęła także z najbardziej wyszukanych przypraw i produktów, jak chociażby owoce morza. Tutaj także wynaleziono receptury wielu destylatów i likierów, z których najbardziej znany to goldwasser.
Bogata jest także lista pomorskich produktów tradycyjnych- to m.in. kaczka po pomorsku, kaszanka po kaszubsku, hylyng opiekany z cebulą, czy klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku. Wszystko... palce lizać!
k.netkaprasa.gda.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?