Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdańsk i Pomorze kuszą turystów. Zabytki to za mało, teraz stawiają na atrakcje kulinarne

Kazimierz Netka
Zamiast pizzy turyści powinni jadać pomorskie przysmaki
Zamiast pizzy turyści powinni jadać pomorskie przysmaki Tomasz Bołt
Na świecie trwa bitwa o turystów. Zabytki zostały już poznane, teraz pora na coś nowego, czym można zwabić gości. Najnowszym orężem stają się kulinaria - lokalne przysmaki.

Te historyczne, sporządzane na podstawie receptur odnajdywanych w starych księgach (np. zakonu krzyżackiego), oraz te nowe - specjały kuchni awangardowej. Pomorskie jest w czołówce tej bitwy. Żeby skutecznie pokazywać nasze bogate kulturowe dziedzictwo kulinarne, rozpoczęto realizację projektu: "Gdańsk-Pomorskie Culinarny Prestige".

Czytaj także: Turystyka żeglarska na Pomorzu. Rozbudowują infrastrukturę, żeby wesprzeć lokalną gospodarkę ZDJĘCIA

Pomysłodawca to Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna (PROT), a projekt realizowany jest w partnerstwie z Miastem Gdańsk i przy udziale branży gastronomicznej. Mówiono o tym podczas konferencji pt. "Nowe trendy w turystyce". Właśnie kuszenie specjałami regionalnych kuchni jest takim nowym, światowym trendem w przemyśle turystycznym.

- Świat się zmienia - mówi Anna Górska, prezes zarządu Gdańskiej Organizacji Turystycznej. - Najważniejsze, by umieć dostosować nasze usługi i działania do tego, aby osiągnąć wspólny cel, którym jest pozyskanie jak największej liczby turystów.
Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej dodaje, że działania audytowe i certyfikacyjne już trwają, a ich efektów można spodziewać się w połowie kwietnia. Wtedy to zostanie wyłoniona pierwsza grupa lokali objęta kulinarnym projektem. - Najsmaczniejszym adresem na kulinarnej mapie Pomorskiego jest bez wątpienia Gdańsk - stwierdza Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańska. - Właśnie w naszym mieście działają restauracje, które wyznaczają nowe trendy kulinarne w kraju i wygrywają najbardziej renomowane konkursy. Chcemy wskazać je turystom, a także mieszkańcom miasta. W projekcie tym eksponujemy także tożsamość kulinarną miasta.

W Gdańsku odradza się m.in. sięgająca czasów średniowiecza tradycja browarnictwa rzemieślniczego. Piwo stanowiło niegdyś jeden z głównych towarów w gdańskim porcie. Nasza kuchnia słynęła także z najbardziej wyszukanych przypraw i produktów, jak chociażby owoce morza. Tutaj także wynaleziono receptury wielu destylatów i likierów, z których najbardziej znany to goldwasser.

Bogata jest także lista pomorskich produktów tradycyjnych- to m.in. kaczka po pomorsku, kaszanka po kaszubsku, hylyng opiekany z cebulą, czy klopsiki z pomuchla (dorsza) po kaszubsku. Wszystko... palce lizać!


k.netkaprasa.gda.pl

Treści, za które warto zapłacić!
REPORTAŻE, WYWIADY, CIEKAWOSTKI


Zobacz nasze Magazyny: REJSY, HISTORIA, NA WEEKEND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki