Faworki Magdy Gessler. Chrusty, chruściki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Jakie faworki robi Lara Gessler, córka znanej restauratorki? WIDEO

opr. Maria Poznańska

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Faworki Magdy Gessler - prosty przepis na kruche chruściki! Sprawdźcie, jak je zrobić. Co potrzebne jest do zrobienia faworków? W wideo o robieniu faworków opowiada córka Magdy Gessler, Lara. Jak wykonać tzw. faworkowe róże? Co jest jedzone w karnawale na Litwie, na Malcie i w Holandii? PROSTE PRZEPISY NA FAWORKI WEDŁUG GESSLER!

Przepis na faworki. Proste chrusty wg Magdy Gessler

Nie wszyscy w Tłusty Czwartek wybierają pączki. Wielu decyduje się na kruche i lekkie chrusty. Faworki, chrusty czy chruściki - każdy ma swój sposób na nie. Podajemy przepis na faworki Magdy Gessler.

PRZEPIS NA FAWORKI MAGDY GESSLER

Jakie są idealne faworki? Kruche, delikatne i bez zbędnej ilości tłuszczu. Jakie faworki proponują Magda i Lara Gessler? Na wideo zobaczycie niecodzienne propozycje córki znanej restauratorki, autorki książek kulinarnych.

FAWORKI MAGDY GESSLER - PRZEPIS

Składniki:

FAWORKI MAGDY GESSLER - jak je wykonać?

Faworki Gessler krok po kroku
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.

Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.

Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Przepisy na tradycyjne faworki i pączki na Tłusty Czwartek 2...

Warto sięgnąć także po tradycyjne przepisy na faworki. Takich nie brakuje w każdej rodzinie. Zerknijcie do starych zeszytów babć i poszukajcie, jak robiło się chrusty w Waszym domu.

Mamy dla Was także przepis na tradycyjne faworki - sprawdźcie!

Faworki - przepis na tradycyjne chrusty!

Mąka - 1 funt
Masło - 2 łuty
Cukier miałki - 4 łuty
Sól - szczypta
Jaka całe - 4 szt.
Jajka - żółtka - 8
Arak - 1 kieliszek
Śmietana kremowa - 1 łyżka

Dawne jednostki wagi:
1 łut - około 13 g (mała łyżeczka)
1 funt - 0,4 kg (2 szklanki)
1 kwarta - 1 litr

Wykonanie:

Mąkę wymieszać ze śmietaną, jajkami i masłem. Dodać trochę cukru, sól i arak. Ciasto musi być trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Wylać je na rozgrzaną blachę i zarumienić na kuchni. Potem pokrajać i obrócić na drugą stronę, aby się przypiekło. Gotowe faworki ułożyć na półmisku i posypać miałkim cukrem (pudrem).

Znasz dobry przepis na pączki lub faworki - podziel się nim! Czekamy na Wasze komentarze pod adresem internet@dziennikbaltycki.pl

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie