Ekologia sposobem na biznes

Edyta Okoniewska
Rolnictwo i ekologia mogą iść w parze. Przykładem są gospodarstwa, które postawiły na tzw. ekodziałalność. Obecnie świetnie radzą sobie na rynku i chętnie dzielą się wiedzą z innymi

Ekologia jest na topie. Coraz więcej osób dba o swoje zdrowie i kupuje produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych. To może być szansa dla wielu producentów rolnych. Osoby zainteresowane tym tematem wzięły udział w konferencji pt. „Współpraca się opłaca” - rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne jako szansa dla zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich województwa pomorskiego. Zorganizował ją Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.

Ważną częścią spotkania była prezentacja dobrych praktyk w zakresie rolnictwa ekologicznego i organizacji łańcucha żywności ekologicznej podczas której praktycy - rolnicy i przetwórcy, podzielili się doświadczeniami oraz wypracowanymi przez siebie metodami radzenia sobie z trudnościami.

Pierwszy dzień konferencji zakończyła dyskusja, prowadzony przez Michała Rzytkiego - naczelnika Wydziału Rolnictwa Ekologicznego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz Alicję Łepek z PODR. Aktywny udział i duże zaangażowanie w dyskusję potwierdziło, że dobór tematyki spełnił oczekiwania uczestników i poruszał aktualne zagadnienia.

- Rolnictwo ekologiczne dynamicznie się rozwija, dlatego tak ważne było zorganizowanie tej konferencji - mówi Aleksander Mach, dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. - Chcieliśmy, by każdy uczestnik zdobył jak największą wiedzę, więc drugi dzień konferencji upłynął nam na wyjeździe studyjnym do dwóch gospodarstw ekologicznych. Pierwszym z nich było gospodarstwo EKO Szkoła Życia w Wandzinie, które poprzez pracę w gospodarstwie rolnym prowadzi terapię integrującą osoby wykluczone. Prowadzi również działalność przetwórczą. Drugim gospodarstwem była przetwórnia mleka EkoNabiał w Grabowie. W obu gospodarstwach uczestnicy wyjazdu mieli okazję skosztować żywności ekologicznej wytwarzanej na miejscu.

Konferencja przyciągnęła wiele osób zainteresowanych rolnictwem ekologicznym.

- To dla mnie nowa tematyka, ale bardzo interesująca - mówi Karol, rolnik z powiatu kościerskiego. - Teraz rolnicy muszą znaleźć pomysł na siebie, aby prowadzić gospodarstwa, które przynoszą dochód. Zastanawiam się nad połączeniem gospodarstwa ekologicznego z agroturyzmem. Myślę, że byłaby to ciekawa oferta, zwłaszcza dla mieszkańców miast, którzy na wsi szukają ciszy, spokoju i chcą spróbować zdrowej kuchni z produktów ekologicznych.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie