4 z 16
Poprzednie
Następne
Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich
Nalewka z jałowca
Poleca Elżbieta Walkusz z KGW w Paczewie
Składniki :
1 szkl. jałowca
1 l czystej wódki 40%
5-6 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
1. Produkty należy wymieszać, włożyć do słoja i ostawić na 4 miesiące.
2. Naczyniem z nalewką każdego dnia należy potrząsać.
3. Po 4 miesiącach nalewkę przecedzamy, owoce wyrzucamy, a wywar odstawiamy na kolejny miesiąc.
Warto wiedzieć: Nalewkę warto spożywać rano po łyżeczce. Działa leczniczo na układ pokarmowy i oczyszcza organizm.
Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki”