Domowe nalewki dobre na wszystko! Smakują i mają właściwości lecznicze. Przepisy najlepszych nalewek kół gospodyń wiejskich
Nalewka z kukułek
Polecają członkinie Stowarzyszenia Kobiet Niezależnych z Chmielna
Składniki:
40 dkg cukierków kukułek
0,5 l wódki lub 250 ml spirytusu
Sposób przygotowania:
1. Cukierki miażdżymy na miazgę. Masę wsypujemy do słoika, zalewamy wódką i zakręcamy słoik. Nalewkę odstawiamy na dwa tygodnie.
2. Słoik każdego dnia kilkakrotnie wytrząsamy, aby cukierki całkowicie się rozpuściły.
3. Po dwóch tygodniach nalewkę przelewamy do butelek. Możemy ją spożywać od razu.
Warto wiedzieć: Do nalewki możemy dodać mleko skondensowane, niesłodzone. Mleko należy wcześniej podgrzać - ale nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy je do wystygnięcia. Dolewamy do niego wódkę z rozpuszczonymi kukułkami, mieszamy i rozlewamy do butelek. Można spożywać od razu.
Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” wydanej przez „Dziennik Bałtycki”