reklama

Dieta nutritariańska według Darii Ładochy: Brokuły w białym sosie i sałatka z buraka

x-news/Dzień Dobry TVNZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania według diety nutritariańskiej. Jak taki sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie? Na stole pojawiły się takie potrawy jak: brokuły w białym sosie z migdałami, sałatka z pieczonego buraka, paprykowa zupa z fasolą i ryż z brukselkami i jajkiem. Nutritariańska piramida żywienia jest bardzo podobna do tej proponowanej przez wegan, jednakże podstawową różnicą między tymi dwoma modelami jest to, iż pierwsza dopuszcza spożycie małych ilości mięsa i produktów odzwierzęcych, a weganizm całkowicie je wyklucza.

Strona www.bonavita.pl podaje, że główną zasadą diety jest więc spożywanie pokarmów o wysokiej gęstości odżywczej. Ocenę tego parametru obrazuje skala ANDI, dzięki której możemy dowiedzieć się, jakie produkty mają najwięcej składników odżywczych przypadających na 1 kcal. Im wyższa wartość produktu w skali, tym częściej powinniśmy go spożywać. Najwyższą notę w rankingu uzyskują więc zielone warzywa – jarmuż, szpinak, kapusty, sałaty, brokuły czy brukselka. Wartościowe okazują się również być owoce, pestki i nasiona, orzechy czy warzywa strączkowe. Niepożądane są za to produkty przetworzone, makarony, słodycze czy coca-cola.

Materiał oryginalny: Dieta nutritariańska według Darii Ładochy: Brokuły w białym sosie i sałatka z buraka - Nowa Trybuna Opolska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie