PWIOŚ w Gdańsku skontrolował, czy na Pomorzu marnowana jest żywność
W 2023 r. inspektorzy WIOŚ w Gdańsku przeprowadzili kontrole działalności 15 podmiotów sprzedających żywność oraz 2 organizacji pozarządowych pożytku publicznego w zakresie przestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
W wyniku powyższych kontroli u 7 podmiotów stwierdzono naruszenia – głównie dotyczące terminowości oraz poprawności rocznych sprawozdań, a co za tym idzie wysokości wniesionych opłat za marnowanie żywności. Za brak opłaty albo wniesienie jej w niepełnej wysokości czy też po terminie, przewidziana jest kara pieniężna w wysokości od 500 zł do 10 000 zł.
W wyniku przeprowadzonych w 2023 roku kontroli, PWIOŚ wydał 2 decyzje wymierzające kary pieniężne na łączna kwotę 8 000 zł.
- Ustawa z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U. z 2020 r. poz. 1645), wprowadziła rozwiązania określające zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności i organizacji pozarządowych. Celem ustawy jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i jego negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym - wyjaśnia Radosław Rzepecki, zastępca PWIOŚ w Gdańsku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?