Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek do nosa i sól na czoło

Edyta Okoniewska
Gorączka, uciążliwy katar, ból gardła czy kaszel. Te dolegliwości wyjątkowo potrafią uprzykrzyć życie. Zobacz jak nasze babcie radziły sobie z nimi. Może któryś z nich pomoże i tobie.

Czosnek wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale może okazać się też przydatny w walce z katarem. Nieprzypadkowo nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Posiada substancje lotne, które są bakteriobójcze.
Aby prawidłowo udrożnić drogi oddechowe czosnkiem trzeba przygotować dwa ząbki czosnku, obrać je i włożyć do nosa około 40-50 proc. Trzeba jednak zachować wyjątkową ostrożność i nie pchać czosnku do nosa gdyż może tam utknąć, a co gorsza dostać się do tchawicy lub oskrzeli.

W walce z katarem pomagają też okłady z soli lub gorczycy. Sól lub gorczycę trzeba umieścić w woreczkach następnie podgrzać ją, np. na patelni lub w piekarniku bądź w mikrofalówce. Nastęnie przyłożyć do policzków i czoła. Sól nie może być za gorąca, by nie poparzyła skóry. Okłady można powtarzać nawet kilka razy dziennie.

Na ból gardła pomocny może okazać się syrop z cebuli. By go przygotować potrzebne będą 2 duże cebule, miód i słoik. Cebule kroimy w talarki i układając naprzemiennie z miodem układamy w słoiku, dociskając każdą warstwę. Słoik zakręcamy i odstawiamy, aż do powstania syropu. Syrop przelewamy przez gazę i podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Tak przygotowany syrop z cebuli można przechowywać w chłodnym miejscu przez około dwa tygodnie

Grypie i przeziębieniu bardzo często towarzyszy gorączka. Pomocne w obniżeniu temperatury będą okłady z octu.
Przy podwyższonej temperaturze ciała ocet działa odświeżająco i odprężająco oraz pomaga także regulować temperaturę ciała. Przy stosowaniu okładów z octu niezbędna będzie podkładka chroniąca materac. Aby przygotować roztwór, potrzeba około litra wody i pięć łyżek octu. Następnie należy zamoczyć w płynie ręczniki i lekko wilgotne owinąć wokół łydek. Gdy okład ogrzeje się od ciepła ciała, należy go zmienić.

O leczniczych właściwościach kapusty wiadomo już bardzo wiele, m.in. pomaga w przypadku bólu gardła. Świetnie sprawdzają się okłady z liści kapusty, zawierającej związki siarki i sól potasową, które przynoszą ulgę w stanach zapalnych. Liście kapusty trzeba zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć, rozbić tłuczkiem do mięsa, przyłożyć do szyi i owinąć szalikiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki