MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Hiszpan Andreu Arasa nowym piłkarzem ŁKS

Hiszpan Andreu Arasa nowym piłkarzem ŁKS

Polecamy

Takie są ceny mieszkań. Ile kosztują mieszkania w ostatnim czasie? Czy są spadki?

Takie są ceny mieszkań. Ile kosztują mieszkania w ostatnim czasie? Czy są spadki?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Od lipca nowa lista leków refundowanych. Jakie preparaty kupisz taniej?

Jeżowce na plaży – to musisz wiedzieć przed urlopem

Jeżowce na plaży – to musisz wiedzieć przed urlopem