3 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ostre przyprawy zawierają w swoim składzie substancje...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5e/e3/63a441c35e16b_o_large.jpg)
fot. artcookstudio/123RF
Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu
Ostre przyprawy
Ostre przyprawy zawierają w swoim składzie substancje działające rozgrzewająco, dlatego ich nadmierne spożywanie może powodować podrażnienie lub nadmierne przekrwienie błony śluzowej, a w niektórych przypadkach nawet uszkodzenie drobnych naczynek, przez które mogą przedostać się bakterie wywołujące stan zapalny. Spożywanie ostrych pokarmów warto popijać znaczną ilością przegotowanej wody lub płynem o charakterze zasadowym np. mlekiem, jogurtem lub maślanką.