Częściej sięgamy po masło, rzadziej po margarynę

Redakcja
W pierwszych trzech kwartałach tego roku na rynek krajowy trafiło o 22,6 proc. mniej margaryny i pozostałych tłuszczów do smarowania
W pierwszych trzech kwartałach tego roku na rynek krajowy trafiło o 22,6 proc. mniej margaryny i pozostałych tłuszczów do smarowania Polska Press
Zgodnie z najnowszymi danymi GUS w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem produkcja masła w Polsce w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób wzrosła o 8,4 proc. do 179 tys. t, podczas gdy margaryny spadła aż o 25,1proc. do 242 tys. t. W całym 2016 r. wolumen produkcji margaryny może być najniższy od ponad dwudziestu lat.

- Zwiększona produkcja masła związana jest ze wzrostem zapotrzebowania na ten produkt zarówno na rynkach zagranicznych, jak i na rynku krajowym - podkreśla Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas. - Według danych MF (za MRiRW) w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r., z Polski wyeksportowano 35,5 tys. t masła i tłuszczów mlecznych, tj. o 10,1 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2015 r.

O ile dynamika wzrostu sprzedaży do krajów UE była niewielka (wyniosła 2,5 proc.) to sprzedaż na rynki zewnętrzne Wspólnoty zwiększyła się aż o 121 proc. Nadal jednak rynki pozaunijne miały  relatywnie nieduże znaczenie dla zbytu masła, trafiło tam 12,7 proc. całkowitego eksportu, chociaż ich udział zwiększył się w porównaniu z pierwszymi dziewięcioma miesiącami 2015 r. o 6,4 pkt. proc.

W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 r. eksport masła wzrósł o 3,3 tys. t (r/r), produkcja była o 14 tys. t większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, a zapasy koniec września były o 1,9 tys. t (o 54 proc.) mniejsze niż na koniec 2015 r., co wskazuje na znaczący wzrost popytu na masło w Polsce.

 

Potwierdzają to dane o dostawach masła na rynek krajowy, wg których, w okresie I-IX 2016 r. na rynek dostarczono 133 tys. t masła, tj. o 11,3 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Odmienna była sytuacja na rynku margaryny. W pierwszych dziewięciu miesiącach br. jej eksport obniżył się o 3 tys. t (o 3,3 proc.) do 90,3 tys. t. Natomiast zapasy margaryny na koniec września br., w porównaniu z końcem grudnia 2015 r. zwiększyły się o 0,9 tys. t.

 

Zgodnie z danymi GUS, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. na rynek krajowy trafiło 226 tys. t margaryny oraz pozostałych tłuszczów do smarowania, czyli aż o 22,6proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Źródło: BGŻ BNP Paribas

Wideo

Materiał oryginalny: Częściej sięgamy po masło, rzadziej po margarynę - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie