Cukru w Polsce będzie dużo, eksport konieczny w 2017 roku

Redakcja
pixabay.com
Udostępnij:
Powierzchnia zasiewów buraków cukrowych znów urośnie. W sezonie 2017/2018 szacunki mówią o około 220 tys. hektarów.

 

"Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru. Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru", ocenia Piotr Szajner z kwietniowym numerze Rynku Rolnego, wydawane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Przeczytaj też: Produkcja buraków cukrowych wzrosła o 44%. A będzie więcej w sezonie 2017/2018

 

Rolnicy obawiają się niżych niż dotychczas cen cukru po uwolnieniu rynku (zakończeniu kwotowania). Spodziewane średnie plony to  ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton. Produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton. "Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie eksport 400-500 tys. t cukru", ocenia ekspert IERiGŻ.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Cukru w Polsce będzie dużo, eksport konieczny w 2017 roku - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie